Agris.cz - agrární portál

Salmonely v zelenině je velmi obtížné se zbavit

8. 1. 2008 | ÚZPI

Mnoho lidí se domnívá, že dobré omytí zeleniny je vše, co je potřeba k eliminaci bakterií, jako například salmonela. Není tomu tak, tvrdí nizozemský výzkumník z wageningenské univerzity, který zjistil, že salmonela roste nejen na povrchu rostlin, ale i uvnitř. Studoval, jak salmonella infikuje salát. Jeho zjištění ukazují, že riziko otravy z potravin prostřednictvím konzumace kontaminované listové zeleniny je větší než se dříve myslelo a mnohem obtížnější proti němu bojovat. Studoval fyziologické a molekulární interakce mezi salmonellou a různými odrůdami salátu. Objevil, že tato bakterie se aktivně přemisťuje do kořenů rostliny, zde se rozmnožuje a šíří se odtud v rostlině.

Není viditelný rozdíl mezi zdravým salátem a salátem infikovaným salmonelou. Ale v infikovaných rostlinách je zapnut přirozený obranný mechanismus. Výzkumník volá po metodách molekulární detekce během rutinní kontroly patogenů. Navrhuje testování hnoje nebo půdy na přítomnost salmonely a patogenní Escherichia coli před výsadbou semenáčků. Moleulární testování je požadováno také po sklizni, aby se zjistily patogeny v potravním řezězci.

Dřívější výzkum ukázal, že patogeny v hnoji dojného skotu mohou být omezeny jeho krmením větším množstvím slámy a sena.

Důkladné omývání produktů neodstraní bakterie, které jsou uvnitř rostlin. Výsledky výzkumu ukazují na potřebu vývoje odrůd salátu, které jsou rezistentní vůči těmto patogenům.

Horticulture Week, 2007, 13 September, s. 31


Zdroj: ÚZPI, 8. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21