Agris.cz - agrární portál

Gandalovič: ČR podpoří volný obchod s GMO potravinami

10. 1. 2008 | ČTK

ČR podpoří volný obchod s geneticky modifikovanými odrůdami potravin (GMO). Novinářům to včera řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Evropská unie musí do 11. ledna umožnit podle rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) dovoz GMO, v opačném případě jí hrozí mezinárodní žaloby. "Budeme podporovat, aby byl v rámci EU obchod se schválenými geneticky modifikovanými potravinami otevřený. Pokud by chtěly ostatní členské země omezit obchodování s GMO, bude ČR vystupovat proti tomuto zákazu," uvedl Gandalovič. Pokud bude ale chtít některá členská země unie omezit pěstování geneticky upravených odrůd na svém území, nebude Česko nic namítat.

Unie praktikovala moratorium na dovoz GMO v letech 1998 až 2004, ale i po tomto datu fakticky blokovala dovoz geneticky modifikovaných komodit. Některé členské země unie dále omezují dovoz GMO vlastními zákazy; patří mezi ně například Francie, Itálie, Rakousko, Polsko a Řecko. Proti GMO potravinám ostře vystupují ekologové, kteří poukazují na rizika pro člověka a životní prostředí.

V listopadu 2006 WTO nařídila unii uvolnit do jednoho roku režim dovozu GMO, později tento termín prodloužila do letošního 11. ledna. V případě nedodržení rozhodnutí WTO hrozí unii žaloby ze strany dovozců ze zemí Severní i Jižní Ameriky. Negativní postoj Evropské unie ke GMO se odráží i v nízkém počtu povolených odrůd. Komerčně se zatím pěstuje pouze kukuřice odolnější proti škůdci zavíječi. Zatímco v USA trvá schvalování geneticky upravené odrůdy průměrně 15 měsíců, v EU je to deset let.

Česko bylo loni s osazenými 5000 hektary GMO kukuřice třetím největším producentem v EU po Španělsku (70.000 ha) a Francii (20.000 ha).


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:54