Geneticky modifikovaná mrkev dodává více vápníku
30. 1. 2008 | ÚZPI
Výsledky výzkumu prováděného na Baylor College of Medicine in Houston a Vegetable and Fruit Improvement Center at Texas A&M University, zveřejněné ve sborníku prací National Academy of Sciences naznačují, že mrkev geneticky modifikovaná k vyšší expresi genu, který umožňuje transport vápníku membránami rostlinných buněk může být mnohem lepším zdrojem vápníku než běžné druhy. Nepatrné pozměnění genu (sCAX1), kterým se zvýší jeho transportní aktivita, vede ke zvýšení biologické využitelnosti vápníku v mrkvi.
Prvotní výzkum na myších ukázal, že ty, které byly krmeny mrkví s pozměněným genem získaly stejné množství vápníku jako ty, které dostávaly normální mrkev v dvojnásobné dávce. V humánní studii, které se zúčastnilo 30 dospělých dobrovolníků, bylo zjištěno, že absorpce vápníku z GM mrkve byla o 41 % vyšší než při konzumaci stejného množství nemodifikované mrkve. Mrkev byla pěstována v pečlivě monitorovaných a regulovaných podmínkách.
Výzkumníci se domnívají, že podobné modifikace s cílem zvýšit nutriční obsah by se mohly provádět i u některých dalších druhů zeleniny. Výsledky je ale nezbytné potvrdit řadou dalších výzkumů. GM mrkev by mohla přispívat k prevenci osteoporózy. Více informacína adrese
Zdroj: ÚZPI, 30. 1. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:51
