Agris.cz - agrární portál

Technologie výroby pšeničných otrub

4. 2. 2008 | ÚZPI

Postup stabilizace pšeničných otrub je v zásadě modifikací a rozšířením existující technologie stabilizace rýžových otrub, a je aplikovatelná i na další druhy cereálií a olejniny.

Společnost NutraCea, zabývající se nutričním výzkumem a vývojem nových technologií, vč. výroby stabilizovaných rýžových otrub získala od amerického Úřadu pro patenty a ochranné značky dočasnou patentovou ochranu na technologii stabilizace pšeničných otrub. Postup stabilizace pšeničných otrub je v zásadě modifikací a rozšířením existující technologie stabilizace rýžových otrub, a je aplikovatelná i na další druhy cereálií a olejniny. Patent na pšeničné otruby je podle společnosti pouze logickým pokračováním práce v oblasti stabilizace rýžových otrub.

Nová technologie prodlouží dobu údržnosti pšeničných otrub při zachování jejich nutriční hodnoty a umožní jejich komerční využití ve funkci cenné ingredience pro potraviny na bázi pšenice. Pšeničné otruby jsou typickou složkou krmiva pro dobytek a to v ceně průměrně 130 USD za tunu, zatímco pšeničná mouka je v současné době na trhu v průměru za 600 USD/tunu standardní pekařské mouky, resp. až 1 000 USD za tunu semoliny. Stabilizované pšeničné otruby vyrobené patentovanou technologií vykazují takovou chuť, aroma, životnost a nutriční charakteristiky, že budou funkčně i ekonomicky atraktivní pro směšování s pšeničnou moukou.

Takto obohacená pšeničná mouka se bude moci využívat v řadě výrobků, u nichž je pšenice hlavní ingrediencí, jako chléb, krekery, cereální směsi, lívance či těstoviny. Při využití technologie výroby stabilizovaných pšeničných otrub i mimo USA by se pozitivní ekonomický dopad na světový cereální průmysl projevil velmi významně. Kupříkladu každé 1 % pšeničných otrub přimíchané zpátky do pšeničné mouky by znamenalo pro průmysl roční zvýšení příjmů v celosvětovém měřítku o více než 2 mld. USD.

http://www.foodbusinessnews.net/news/headline_stories.asp?en=y&ArticleID=90811


Zdroj: ÚZPI, 4. 2. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:59