Konzumace mléka redukuje podíl tělesného tuku
7. 2. 2008 | ÚZPI
Sportovní zátěž a konzumace mléka mají pozitivní vliv na podíl svalové hmoty v organismu.
Kanadští vědci z univerzity v Hamiltonu prokázali ve svém nejnovějším výzkumu, že tělesná schránka pravidelných konzumentů mléka vykazovala větší podíl svalů a méně tuku. Do výzkumu bylo zapojeno 60 netrénovaných mužů, kteří 5x týdně podstoupili silový trénink s činkami, uvedl časopis „Test“. Po skončení tréninku muži konzumovali v hodinovém rozmezí dvě sklenice odtučněného mléka, sójového mléka nebo speciálního izotonického nápoje pro sportovce s obsahem sacharidů. Po uplynutí 3 měsíců byl podíl svalů u probandů konzumujících mléko o 40 % větší než tomu bylo u skupiny konzumentů sójového nápoje a dokonce o 60 % větší v porovnání se skupinou sportovců konzumujících sportovní nápoje. Příčinou byla pravděpodobně vysoká biologická hodnota mléčné bílkoviny a pozitivní působení více nenasycených mastných kyselin na odbourávání tuků.
Zdroj: ÚZPI, 7. 2. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:41
