Agris.cz - agrární portál

Austrálie zveřejnila šokující snímky japonského lovu velryb

8. 2. 2008 | ČTK

Austrálie dnes zveřejnila snímky úlovků japonské velrybářské lodi, na nichž je podle Australanů vidět tělo krvácející velryby s mládětem vtahované lany na palubu plavidla. Japonsko tvrdí, že to tak není a že Austrálie šíří propagandu, která může zatížit vztahy obou zemí.

"Když jsem to viděl, bylo mi zle a pociťoval jsem smutek. Oni tomu říkají věda, ale je to jenom zabíjení velryb," řekl australský ministr životního prostředí Peter Garrett.

Vláda prý původně se zveřejněním záběrů váhala právě kvůli ohledu na vztahy s Japonskem, které je druhým největším obchodním partnerem Austrálie.

Mezinárodní velrybářská komise zakazuje komerční lov velryb, ale povoluje lov k vědeckým účelům. Japonci tohoto zákona využívají a tvrdí, že loví výhradně kvůli vědeckému zkoumání. Hájí si roční právo na lov 1000 velryb. Je známo, že Japonci jsou vášnivými milovníky velrybího masa, které z jejich jídelníčku rozhodně nezmizelo.

Letos se japonským velrybářům pokoušely na moři bránit v lovu dvě ekologické organizace, ale kvůli nedostatku paliva se jejich lodě koncem ledna musely vrátit do přístavu.

Austrálie, která je velkým kritikem zabíjení velryb, pak vyslala do jižního Pacifiku hlídkovou loď s úkolem filmovat a fotografovat japonské velrybáře a získat tak materiál k eventuálnímu legálnímu řízení proti Japonsku. Ministr vnitra Bob Debus považuje zveřejněné snímky za šokující a vyzval vládu, aby Japonsko pohnala k mezinárodnímu soudu zabývajícímu se právními otázkami moří.

Japonský ústav pro výzkum kytovců, pod jehož hlavičkou japonští velrybáři loví, obvinil Canberru ze šíření desinformací. Dvě zvířata zachycená na zádi lodi prý k sobě nepatřila. "Není to matka s mládětem. Australská vláda i sdělovací prostředky vytvářejí nebezpečnou, citově zabarvenou kampaň, která může vztahy obou zemí vážně narušit," řekl v Tokiu ředitel ústavu Minoru Morimoto.


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:04