Agris.cz - agrární portál

Václava Kunová: Za co (ne)mohou pověstná "éčka"

21. 2. 2008 | Hospodárske noviny

Přídavné látky, lidově zvané éčka, dnes "zdobí" už většinu potravin. Je na místě se jich obávat?

"Kdo by se jim chtěl zcela vyhnout, musel by jíst jen základní potraviny - mléko, chléb, máslo, a to bez prodloužené trvanlivosti. A čerstvé ovoce a zeleninu," říká Václava Kunová, dietoložka Společnosti pro výživu.

HN: Jsou přídavné látky zdraví škodlivé?

Souhrnně se to nedá říci. Záleží vždy na konkrétní látce a na množství. Lepší je nenakupovat do zásoby trvanlivé zboží, tam vždy najdete konzervační látky.

HN: Ale mnoho lidí dělá nyní právě velký nákup jednou za týden.

Je chyba, že tu vedle velkých nákupních center není více malých obchodů, kde si člověk může nakoupit jídlo na denní spotřebu.

HN: Proč se éčka do jídla přidávají?

Zvyšují trvanlivost potravin, zlepšují jejich vzhled, chuť, rozpustnost.

HN: Jaké jsou hlavní druhy?

Je to zhruba šest hlavních skupin - počínaje barvivy, přes konzervanty po sladidla.

HN: Kam se dávají především?

Do trvanlivých výrobků, konzerv, hotovek, instantních nápojů.

HN: Mohou lidské výživě prospívat?

Samozřejmě, mezi éčky jsou i vitamíny nebo jiné prospěšné látky.

HN: Ale jsou mezi nimi naopak některé zdraví nepříznivé.

Obavy bych měla především o děti. Když vidím zářivé barvy některých výrobků, kde musí být umělá barviva, dala bych opravdu pozor. Máme stanoveny nejvyšší denní dávky některých přídavků, ale problémy přesto mohou nastat, když se nakumulují.

HN: Na co si dávat největší pozor?

Lidé se někdy bojí, když na obalu zboží vidí seznam éček. Ale nejnebezpečnější jsou uzeniny nebo i sýry, které nejsou balené. Prodavačka vám nic neřekne. A přitom v uzeninách jsou dusitany, jejichž karcinogenní účinky jsou potvrzeny bez pochybností.

HN: Jak se má zákazník bránit?

Například nekupovat pořád totéž dokola. Tak aspoň "naředíte" riziko, že se vám do těla některé látky dostávají v příliš vysokém množství.

HN: Jenže jak vůbec zákazník zjistí, že v sýru nebo špekáčku některé rizikovější přípravky jsou?

Na baleném zboží to musí být vyznačeno.

HN: Ale je to jednak drobným písmem, a hlavně - člověk by musel být odborník, aby věděl, co jednotlivá éčka znamenají. Která jsou ta "dobrá", a která ne. Většina lidí také neví, jaká rizika, třeba alergie, mohou mít na určité látky, jež se pod označení E skrývají.

Určitě je potřeba dělat důkladnou osvětu, a informace dát například na internet.

HN: Jaký význam pro výživu mají takzvané náhražky - třeba mouka nebo škrob v uzeninách?

Uzeniny jsou už samy o sobě tak nezdravé, že je skoro jedno, jestli v nich konzumujete tuky nebo nějaké levnější náhražky. Pravdou ale je, že u kvalitních uzenin vám stačí mnohem menší porce, než když se ládujete "moučnými" špekáčky.


Zdroj: Hospodárske noviny, 21. 2. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:04