Agris.cz - agrární portál

Výskyt listerií v Evropě

21. 2. 2008 | ÚZPI

Stanovisko EFSA varuje před rostoucím počtem listerióz a nabádá k větší opatrnosti při skladování chlazených potravin.

Podle zprávy úřadu EFSA v Evropě stoupá počet případů onemocnění způsobených listerií s fatálními důsledky, a to především u lidí nad 60 let s oslabenou imunitou, méně často u těhotných žen. Hlavním problémem jsou hotová jídla skladovaná při příliš vysokých teplotách jak doma, tak i v obchodech.

Bylo by dobré mít stanoveny limitní počty listerií, při jejichž dodržení nedojde během doby trvanlivosti k překročení konečných limitů, které jsou stanoveny. Jenže stanovení počtu, který by zaručoval, že výrobek na konci lhůty použitelnosti nepřekročí 100 KTJ/g, je nerealizovatelné. Proto je spíše třeba důkladně zkoumat případy listerií a na základě porovnání studií stanovit trvanlivost tak, aby se brala v úvahu realističtější skladovací teploty.

Bylo zjištěno, že v r. 2001 se v 26 evropských státech vyskytlo 901 případů, v r. 2006 1 583 případů.

Z různých pramenů byly vytaženy a do tabulky sestaveny údaje o počtu případů listerióz s těžkým průběhem. (Poznámka překladatele: Údaje v tabulce jsou s vysokou pravděpodobností ovlivněny rozdílnou metodikou zjišťování a evidence nákaz v různých zemích, takže nejsou jednoduše porovnatelné).

 

Příklady výskytu listerióz s těžkým průběhem od r. 1998

 

Země

Rok

Počet případů(a)

Zdroj nákazy

USA

1998

108

párky

 

2000

43

mexické měkké sýry, pečené krůtí maso

 

2001

16*

pečené krůtí plátky

 

2002

54

pečené krůtí maso

Anglie

1999

4

chlebíčky - nemocnice

 

2003

40

máslo, neidentifikováno

chlebíčky - nemocnice

 

2004

2

chlebíčky - nemocnice

Nový Zéland

2000

4*

pečené krůtí plátky

Francie

1999-2000

42

výrobky z vepřového

Švédsko

2001

50*

sýry

Japonsko

2001

38*

sýry

Švýcarsko

2005

10

sýry

ČR

2006

78

měkké sýry

Německo

2006

6

tvrdé sýry

(a)    všechny těžké poruchy celého organismu s výjimkou případů označených *, při nichž převládaly horečnaté gastroenteritidy


Zdroj: ÚZPI, 21. 2. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 08:36