Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy už je jen minimum zpracovatelů ovoce a zeleniny

22. 2. 2008 | ČTK

Na jihu Moravy už je dnes jen minimum zpracovatelů ovoce a zeleniny. Zatímco v minulosti byl kraj právě těmito firmami známý, nyní už naprostá většina z nich nevyrábí. Ukázala to také soutěž Zlatá chuť jižní Moravy, v níž producenti představovali své nejlepší zboží. Právě ovocnářů a zelinářů bylo jen velmi málo, řekl dnes ČTK Jaromír Musil z jihomoravské agrární komory. Jihomoravské výrobky rozdělené do 12 kategorií dnes hodnotila odborná porota.

Výsledky soutěže oznámí organizátoři začátkem března na brněnském veletrhu Salima. Degustátoři budou vybírat ze 108 produktů od 42 firem.

Jihomoravské podniky podle Musila nabízejí kompletní sortiment běžný ve střední Evropě. Velká konkurence je prý mezi zpracovateli masa a uzenin. Na opačném konci je ovoce a zelenina. Po krachu státních podniků Fruta zbylo výrobců jen velmi málo a i ti často skončili. Třeba Znojmia, tradiční výrobce nakládaných okurek, na jihu Moravy skončila, tradiční jihomoravská pochutina se nyní vyrábí ve firmě Hamé na Zlínsku.

"Existují zemědělská družstva, většina z nich ale jen pěstuje a plodiny dál nezpracovává," popsal Musil. Kvůli velkému tlaku zahraniční konkurence řada podniků výrobu úplně ukončila. Jiné přešly na náhradní výrobní programy, pěstují například plodiny pro energetiku.

Producenti, kteří u potravinářského průmyslu setrvali, teď mohou dostat ocenění ze soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. Vítězné firmy mohou na vybraném zboží používat logo Chuť jižní Moravy, které by je mělo zviditelnit na pultech obchodů.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:41