Agris.cz - agrární portál

Frýdlantští rybáři vybudují nový rybník

3. 3. 2008 | Denik.cz

Velký rybník, který by sloužil chovu nedostatkových a chráněných druhů ryb, chtějí u Nového Města pod Smrkem vybudovat frýdlantští rybáři. Napustit by ho mohli již v zimě příštího roku.

„Rybník by sloužil také k rekreačním účelům. Počítáme s tím, že bychom na jeho břehu vybudovali menší pláž pro lidi. Součástí bude také chráněné pásmo pro ryby a další vodní živočichy,“ řekl Deníku předseda Českého rybářského svazu ve Frýdlantu Roland Niedermayer.

Na stavbu nádrže o rozloze 5,6 hektaru, která by vznikla u obce Ludvíkov, však frýdlantští rybáři potřebují patnáct milionů korun.

„Zatím nevíme, na jaké dotace sáhneme. Evropská unie nabízí jen 60 procent celkové částky, což je pro nás nepřijatelné. Jsme občanské sdružení a nemůžeme se zadlužovat,“ uvedl Roland Niedermayer.

V úvahu tak podle něj připadá dotace ministerstva zemědělství, která by rybářům přinesla 80 procent částky, a nebo peníze z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Jednáme s nimi a myslím, že je velká šance tyto finance, které by pokryly 90 procent nákladů, získat,“ dodal Niedermayer. Samotná výstavba rybníku jde podle něj rychle, problémem jsou však složitá získávání různých posudků a povolení.

V nádrži, kterou by napájeli z Ludvíkovského potoku, by rybáři chovali například líny či candáty, kteří v posledních letech z českých vod velmi dramaticky ubývají.

Rybník by přivítali také obyvatelé Frýdlantska, kteří by ho mohli využít ke koupání v horkých letních měsících. „Líbilo by se mi to. Moc možností, kde se vykoupat, tady v létě nemáme,“ řekla obyvatelka Nového Města pod Smrkem Karla Strnadová.

Frýdlantští rybáři chtěli na svých pozemcích u Ludvíkova vystavět nádrž již v roce 1980. Tenkrát však projekt zamítla armáda. „Hned vedle je vojenský prostor. Řekli nám, že kdyby tam vznikl rybník, bylo by to pak velmi snadné zaměřit,“ zavzpomínal Niedermayer.


Zdroj: Denik.cz, 3. 3. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:08