Pěstování kukuřice na energetické účely má negativní vliv na životní prostředí
4. 3. 2008 | ÚZPI
Američtí výzkumníci zkoumali, do jaké míry je možné sklízet kukuřici na výrobu biopaliv, aby to nemělo negativní vliv na kvalitu půdy, a tím na výšku výnosů, kvůli odčerpání živin z půdy.
Humberto Blanco, výzkumný pracovník z Ohio State University, ve spolupráci s College of Food, Agricultural and Environmental Science, sledovali vliv posklizňových kukuřičných zbytků na obsah organického uhlíku v půdě, výšku výnosů a na životní prostředí. Cílem projektu bylo zjistit, do jaké míry je možné sklízet kukuřici na výrobu biopaliv, aby to nemělo negativní vliv na kvalitu půdy, a tím výšku výnosů kvůli odčerpání živin z půdy. Důležitou úlohu hraje typ půdy a svahovitost pozemku.
Pokud je pozemok svahovitý a z pole jsou odvezeny všechny posklizňové zbytky kukuričie, ztráty na výnosech jsou vyšší. Aby nedošlo k vysoce průkaznému snížení obsahu uhlíku v půdě, ze svahovitých pozemků se nesmí odvézt více než 25 % posklizňových kukuřičných zbytků. Na hlinitých půdách při sklizni posklizňových zbytků ve výši 75 % dojde za 3-5 let k významnému snížení obsahu organického uhlíku. Zaorání kůry do půdy pomáhá regulovat teplotu půdy a zadržuje vodu, kterou plodiny později využijí pro svůj růst.
Zdroj: ÚZPI, 4. 3. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:41
