Agris.cz - agrární portál

Česko a Slovensko podá společnou žádost o registraci špekáčků

4. 3. 2008 | Agris

Společnou žádost o registraci tradičního uzenářského výrobku - špekáčků - podá Česko a Slovensko u Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise. V rámci potravinářského veletrhu Salima v Brně to dnes oznámil ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič a jeho slovenská kolegyně Zdenka Kramplová. Jednotnou vůli demonstrovali symbolickým potáhnutím za jeden špekáčkový provaz.

„Staletá tradice výroby, oblíbenost, které se špekáčky těší v České republice i na Slovensku, a společný zájem na kvalitních výrobcích nás vedly k dohodě o jednotném postupu, respektive záměru podat společnou žádost o registraci této zaručené tradiční speciality,“ vysvětlil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Intenzivní jednání, která odstranila dosavadní sporné body a díky nimž má společná žádost obou našich zemí velkou naději na úspěch, měla původ už na jednání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky, kterou české ministerstvo zemědělství hostilo v prosinci loňského roku v Českém Krumlově.

Takto zapsané speciality bude nadále možné vyrábět a prodávat pod registrovaným označením pouze pokud budou přesně odpovídat receptuře, která je vždy součástí žádosti. Spotřebitelům tento postup zajistí, že si pod daným názvem koupí vždy výrobek stejných parametrů a zaručené kvality, českým a slovenským zpracovatelům masa pomůže ochránit jejich hospodářské zájmy.

Špekáčky mají u nás již více než stoletou tradici. V roce 1891 byla postavena na Zemské jubilejní výstavě v Praze pod stanem kompletní, v té době dosud nevídaná, strojní uzenářská dílna. U tohoto stanu bylo neustále mnoho obdivovatelů. Špekáčky, ještě pod univerzálním názvem uzenky, byly na místě uzeny a ještě v teplém stavu prodávány s křenem a slaným rohlíkem za 8 krejcarů na pěkném papírovém talířku. Někdy od té doby je možné datovat vznik později proslaveného, pro nás typického uzenářského výrobku.


Zdroj: Agris, 4. 3. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20