Agris.cz - agrární portál

Nízkotučné uzeniny

7. 3. 2008 | ÚZPI

Na německý trh byly uvedeny nízkotučné uzeniny s obsahem pouze 2 až 3 % tuku.

Na regálech supermarketů v některých německých spolkových zemích se objevily uzeniny s výrazně sníženým obsahem tuku. Díky vzájemné spolupráci řeznického mistra Josefa Pointera z Mindelheimu a vědců z Fraunhofer IVV se sídlem ve Friesingu se podařilo vyvinout speciální metodu výroby několika druhů uzenin (játrový sýr, šunka, různé druhy salámů, klobásy, párky) s obsahem pouhých 2 až 3 % tuku. Tuk byl pomocí této metody nahrazen proteinem. Výrazně snížená energetická hodnota masných výrobků s označením „vielLeicht“ se však neprojevila negativně změnou chuťových vlastností, takže si i labužníci mohou pochutnat stejně jako na tradičně vyrobených lahůdkových výrobcích. Základem všech druhů těchto uzenin je zvlášť kvalitní libové maso, např. maso z vepřové kýty. Patentovaný způsob zpracování masa, který je velmi šetrný, umožňuje výrazně zvýšit vaznost vody díky vysokému obsahu proteinů a tím výrazně snížit podíl tuku.

Všechny druhy vielLeicht uzenin neobsahují lepek, laktózu, žádné přídavné zvýrazňovače chuti. Jejich předností rovněž je, že po jejich konzumaci dochází ke snížení hladiny nežádoucího cholesterolu v krvi.


Zdroj: ÚZPI, 7. 3. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 12:16