Souhrn událostí uplynulého dne – 10.3. 2008
11. 3. 2008 | Agris
Vláda schválila navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství
Vláda na svém dnešním zasedání vyhověla žádosti ministra zemědělství Petra Gandaloviče o poskytnutí prostředků vládní rozpočtové rezervy na podpůrné programy zemědělství a žádosti o povolení použití prostředků rezervního fondu organizační složky státu Ministerstva zemědělství na jiný účel a změny závazných ukazatelů státního rozpočtu. Informoval o tom mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Celkově tak bude podle něj moci MZe využít 390 mil. Kč nad rámec resortního rozpočtu schváleného na konci loňského roku.
10 důvodů, proč kupovat biopotraviny
Označení „Bio-Produkt ekologického zemědělství“ je přísně vyhrazeno zákonem o ekologickém zemědělství. Zelená „zebra“, logo „Bio - produkt ekologického zemědělství“, spotřebitelům zaručuje, že biopotraviny jsou opravdu pravé, pocházející z domácí ekofarmy. Biopotraviny obsahují v průměru větší množství vitaminu C a nezbytných minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo a chrom, a stejně tak antioxydantů, důležitých v boji proti rakovině. Několika studiemi bylo dokázáno, že biozelenina a bioovoce obsahují až o 50 % více vitaminů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci.
Mezinárodní konference identifikovala příležitosti v oblasti zdravého stravování
Zatímco v Itálii se ve školách vaří z biopotravin zcela běžně a v Rakousku mají školní kuchyně stanoven minimální podíl biopotravin, v České republice se objevují teprve první bio vlaštovky. O překážkách v zavádění biopotravin do veřejného stravování a především o příkladech, jak je účinně překonat, na brněnském výstavišti v rámci veletrhů SALIMA jednala mezinárodní konference „Biopotraviny ve veřejném stravování - Zdraví a ud ržitelnost na talíři“. Cílem konference bylo představit projekty, jejichž posláním je zavést biopotraviny do škol, nemocnic, restaurací a dalších gastronomických zařízení
Spotřeba vody v ČR postupně klesá, kvalita a cena roste
Spotřeba vody v Česku v posledních letech klesá, zatímco její cena postupně roste. Kvalita a čistota vody se rok od roku zvyšuje. Pomalu stoupá také podíl lidí napojených na vodovod a kanalizaci. Vyplývá to ze statistik Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) a ministerstva životního prostředí (MŽP). Češi začali šetřit vodou, za posledních 20 let klesla denní spotřeba na osobu ze 150 litrů na necelých 100 litrů. Podobně je to i v Polsku či na Slovensku, v západní Evropě je ale spotřeba vyšší. Domácnosti používají úspornější spotřebiče, navíc stále méně se voda z vodovodu pije, míní ředitelka SOVAK Miloslava Melounová.
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.
Zdroj: Agris, 11. 3. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:19
