Netradiční potraviny s kofeinem
25. 3. 2008 | ÚZPI
Pro příznivce kofeinu, kterým není příjemná hořká příchuť navrhl Dr. Robert Bohannon – vědec zabývající se molekulárními vědami na Baylor College of Medicine, přísadu, která umožňuje přidávat kofein do běžných potravin v každodenní stravě. Kofeinovou přísadu „Encaff“ v mikrokapslích lze použít např. do koblih (BuzzTM) a bagel (BuzzedTM) do gum, snídaňových tyčinek a směsí šťáv a jogurtů „smoothies“, takže není nutné při snídani kombinovat třeba koblihy a kolu. Takové potraviny pak mohou obsahovat v jedné porci 50 – 100 mg kofeinu, což je množství obvyklé ve standardním šálku kávy.
Další možností využití nearomatického kofeinu je pivo. Pivo s kofeinem uvedl v r. 2005 na trh Anheuser Bush s označením „BE“ (Bud Extra) a s obsahem 54 mg kofeinu v plechovce a s příchutí připomínající borůvky a trochu i višně či tangerinky. Tuto směs stimulantu a depresiva je třeba ochutnat. Dnes již je na trhu řada dalších piv s kofeinem, např. Labatt’s Shok (60 mg kofeinu), Molson’s Kick (55 mg kofeinu).
Zdroj: ÚZPI, 25. 3. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 07:54
