Nový Zéland zavádí povinou fortifikaci chleba jodem
26. 3. 2008 | ÚZPI
Narůstající problém jodového deficitu se na Novém Zélandě má řešit fortifikací chleba, ke které by u většiny druhů mělo dojít během příštích 18 měsíců. Po několik let dochází u Novozélanďanů ke snižování množství konzumovaného jodu. Důvodem je jednak přirozeně nízká hladina jodu v půdě, jednak snižování přívodu jodu. Poslední průzkum zaměřený na celkovou stravu obyvatel Nového Zélandu ukázal, že spotřeba jodu je na Novém Zélandě výrazně nižší než u obyvatel jiných zemí. Jod je pro člověka esenciální živina a jeho deficit je spojen s řadou zdravotních problémů. Přestože je potřebné množství jodu velmi malé, je životně důležitý pro thyroidní hormony k udržování tělesného metabolického stavu a podpoře normálního růstu a vývoje dětí.
Příliš nízké hladiny jodu u dětí nevratně poškozují vývoj inteligence. Proto Novozélandský Úřad pro bezpečnost potravin (NZFSA) stanovil povinnost pro výrobce chleba nahrazovat nejodovanou sůl v chlebu solí jodovanou. Výjimkou jsou organické výrobky a nekvašený chléb (např. tortilla). Přírodně vysoký obsah jodu vykazují potraviny jako mořské produkty, mléčné výrobky a vejce. Výrobci chleba mají do září roku 2009, kdy vejde nové nařízení definitivně v platnost, dost času na to, aby provedli ve svých závodech potřebné změny v technologii výroby a značení výrobků. Rovněž je třeba poskytnout dostatek času na zvýšení výroby jodované soli. Více informacína adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=251
Zdroj: ÚZPI, 26. 3. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:23
