Agris.cz - agrární portál

Pití čaje může přispět k prevenci chorob

11. 4. 2008 | ÚZPI

Nejnovější výzkumy ukazují, že pití čaje může snížit individuální riziko vývoje demence a dalších neurodegenerativních poruch jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Vliv pití čaje na zdraví a funkčnost mozku bylo předmětem sdělení na 4. mezinárodním vědeckém symposiu „Čaj a lidské zdraví“, které se konalo ve Washingtonu, D.C. Působení čaje na zdraví mozku může být přímé i nepřímé. Čaj pravděpodobně zlepšuje zdravotní stav mozku udržováním plné funkčnosti mozkových buněk a napomáháním při náhradě poškozených buněk. Dochází také ke snížení rizika vzniku dalších poruch, které by zvýšily riziko snížení kognitivních vlastností a nástupu demence. V pokusech na zvířatech se ukázalo, že konzum čaje pomáhá zachovat zdravé neurony v mozkové tkáni a zlepšit jejich schopnost bojovat se stresovými faktory. Dávka purifikovaných čajových flavonoidů odpovídající 2–4 šálkům zeleného čaje denně vyvolala zlepšené symptomů Parkinsonovy nemoci, chránila buňky mozkové tkáně před zánikem a vedla ke zlepšení při omezováni vzniku redukujících látek, které způsobují poškození mozku a vedou k Alzheimerově chorobě. Flavonoidy čaje disponují nejen ochrannou funkcí, ale jsou schopny i léčit poškozené neurony.


Zdroj: ÚZPI, 11. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:53