Ceny kuřat v ČR jsou téměř na 120 procentech průměru EU
15. 4. 2008 | ČTK
Ceny kuřat v České republice jsou podle statistiky Evropské komise zhruba o pětinu vyšší, než je průměr Evropské unie. Před rokem se přitom pohybovaly přibližně na 85 procentech průměru EU. Jde ale o ceny průmyslových výrobců, získat mezinárodní srovnání spotřebitelských cen je obtížné. Zástupci rozhodujících producentů i zpracovatelů kuřat v Plzeňském kraji tvrdí, že kuřecí maso v ČR je stále výrazně levnější než například v Německu a Rakousku.
Podle statistiky byla v Česku cena vykuchaných kuřat v 11. týdnu letošního roku 210 eur (zhruba 5212 korun) za 100 kilogramů. Průměr Evropské unie bez Británie ale činil téměř 179 euro (zhruba 4444 korun). Vyšší než v Česku byla zpracovatelská cena kuřat i v Řecku, Francii, na Kypru a ve Finsku. Čeští zpracovatelé a chovatelé si přitom stěžují, že jsou nyní na hranici rentability. "O 15 procent zdražily energie, roste cena nafty, služeb, ale hlavně krmných směsí," řekl ředitel Drůbežářského závodu Klatovy Milan Říha. Směsi, které tvoří 70 procent nákladů, podražily za půl roku o 35 procent. Také Miroslav Babka ze společnosti Lubská zemědělská, největšího chovatele kuřat v Plzeňském kraji, si stěžuje na vysoké náklady. "Loni nám ještě něco zbývalo, od ledna jsme ve ztrátě. I ten, kdo dělá kuřata nejlépe, prodělává," dodal Babka. Situace by se prý měla zlepšit po nové sklizni, kdy má zlevnit pšenice. To už by podle Babky nejlepším chovatelům dávalo šanci na zisk.
Podle Babky ale jsou ale aktuální ceny na pultech v Německu a Rakousku kolem čtyř eur, tedy kolem sta korun, což je zhruba o 40 procent více než u nás. Stejnou zkušenost má i Říha. "V Německu jsou ceny vyšší. To bychom tam nemohli exportovat," řekl. Klatovská kuřata jsou v Německu trvale cenově konkurenceschopná a vývoz podniku se v posledních měsících nijak nesnižuje. Do ČR také neproudí z Německa žádné kuřecí výrobky, které by byly levnější.
Podle Tomáše Douchy z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) je možné, že zpracovatelská cena kuřat je v Česku skutečně nadprůměrná. Podle Douchy za vyšší relativní cenou v Česku stojí nejspíš nízká efektivita, ale vliv na ni mohou mít i jiné faktory. Do vyšší ceny se podle něj může promítat nižší produktivita tuzemských zemědělců, na niž se nabaluje nižší efektivita zpracovatelů. Ceny průmyslových výrobců ale prý nic neříkají o konečných spotřebitelských cenách. Podle Douchy mohou obchodníci vyšší cenu u zpracovatele ztlumit tím, že si připočítají menší marži.
Miluše Abrhámová ze zemědělského ústavu ovšem upozorňuje na to, že ve statistice uvedené ceny mohou být zkreslené přepočtem měnového kurzu. Na trhu se podle ní také mohou objevit krátkodobé výkyvy, které jednotlivé údaje zkreslí. Důvody relativně vysoké ceny v Česku podle ní není možné určit, protože není známa přesná metodika výpočtu cen v jednotlivých státech. Také náklady na práci je podle Abrhámové obtížné porovnat, protože ČR má jiný systém jejich sledování než staré členské země EU.
Babka však přiznal, že výrobní náklady na kuře v ČR jsou vyšší než v Německu nebo Rakousku. Hlavně proto, že jednodenní kuřata jsou tam o 1,50 Kč/kus levnější. "Navíc tam fungují dohody mezi prvovýrobci, chovateli a porážkami o tom, jaké ceny nastavit, aby z nich každý něco měl," řekl Babka. V Česku by podle něho za to antimonopolní úřad rozděloval pokuty.
Chovatelé by chtěli prodávat kuřata zpracovatelům dráž. Ti ale tvrdí, že za vyšší cenu je od nich obchody nepřijmou. Kuřatům totiž nyní silně konkuruje vepřové maso, jehož ceny jsou na velmi nízké úrovni. "Vepřový řízek je dnes o 30 až 40 korun levnější než kuřecí. Přitom všude na světě je kuřecí lacinější," dodal Babka.
Drůbežářský závod Klatovy prodává už několik měsíců obchodníkům kuřata v ceně kolem 50 Kč/kg. Spotřebitelská cena kuchaných kuřat činila letos v únoru téměř 62 Kč za kilogram. V únoru loňského roku stál kilogram kuřete v obchodech okolo 45 korun.
Zdroj: ČTK, 15. 4. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:44
