Slazené nápoje vedou k Alzheimerově chorobě
17. 4. 2008 | ÚZPI
V pokusu na myších krmených slazenou vodou je prokázán vliv cukru na vznik Alzheimerovy choroby a popsán mechanismus biochemického působení cukru
Studie Dongfenga Cao a spolupracovníků na modelu transgenních myší s Alzheimerovou chorobou (Alabama University, Birmingham, USA) ukázala, že pití slazených nápojů může zvýšit riziko vývoje této choroby. Je rovněž hlavním rizikovým faktorem pro vznik diabetu 2.typu. Diabetus mellitus 2.typu sám o sobě zvyšuje riziko Alzeimerovy choroby (AD). Pokusné myši dostávaly po dobu 25 týdnů vodu s 10 % sacharózy, kontrola čistou vodu bez cukru. Skupina se slazenou vodou byla postižena vyšší hmotností, glukózovou intolerancí, hyperinsulinemií a hypercholesterolemií. Tyto metabolické změny byly spojovány s obnoveným zhoršením mentálního stavu a s dvoj- až trojnásobným vzestupem hladin amyloid-b bílkovin a jejich uložením v mozku, což je příznak onemocnění AD i u lidí. Dávka cukru podávaná myším odpovídala asi pěti nápojovým plechovkám denně u člověka. Výsledky také prokázaly, že sekretázou štěpené produkty amyloid-b prekursorů bílkovin nejsou sacharózou ovlivněny, stejně tak jako inzulín štěpící enzymy. Bližší podrobnosti jsou uvedeny v časopisu J.biol.Chem., 2007, 282: 36275-82.
Zdroj: ÚZPI, 17. 4. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 07:52
