Agris.cz - agrární portál

Heřmánek uklidní nervy či žaludek, je ale také častým alergenem

18. 4. 2008 | ČTK

Pomáhá proti kašli, zmírňuje podráždění žaludku a má dobrý vliv na nervový systém. Řeč je o heřmánku pravém, který má ale i negativní účinky. Bylinka, která aspiruje na chráněné označení původu Evropské unie, totiž často vyvolává alergické reakce.

"Heřmánek je jeden z vůbec nejčastějších alergenů," řekl ČTK lékař Viliam Baláž s tím, že v České republice má závažnou alergii každý desátý člověk. Samozřejmě ne každý trpí alergií na heřmánek, ale u alergických lidí se dá předpokládat, že na něj zareagují špatně, podotknul Baláž.

Dodal, že alergik se po vypití heřmánkového čaje může začít i dusit. "Ten člověk má pocit otékání, které může přejít až do stavu, kdy se pacient začne dusit, a skončit tak na záchranné službě," upozornil Baláž na těžký případ alergie.

Mezi lehčí alergické reakce pak podle něj patří vyrážka a svědění. To se může projevit například při užívání kosmetiky, u které je heřmánek pro své regenerační a čisticí schopnosti častou složkou. Výrobci nabízejí pleťové vody, šampony, krémy či pěny do koupele s přísadou této byliny.

Pleťové vody s obsahem heřmánku jsou vhodné zejména k ošetření suché a vrásčité kůže. Bylinu ocení i blondýnky, jejichž vlasy díky odvaru z heřmánku získají lehce světlejší odstín. Procedura má ale prý i negativa. "Heřmánek vlasy vysuší, a ty se potom mohou začít lámat," píše v internetové diskusi jedna z žen, která heřmánek na své kadeře použila.

Heřmánek, který působí protizánětlivě a dezinfekčně, se dále používá při nespavosti, střevních potížích a zánětech močových cest. Hlavními složkami byliny jsou chamazulen, bisabolol a farnesen. Účinnou látkou je pak příjemně vonící silice, která je podle žadatelů o chráněné označení původu EU u českého heřmánku vyšší.

Označení, které požaduje skupina českých producentů heřmánku, má chránit před nekalou konkurencí a sloužit k propagaci národního produktu. Podle prodejců bylin je to ale zbytečné. "Každá nemoc a každý člověk potřebuje jinou bylinku na své problémy, a je tak nesmyslné heřmánek speciálně propagovat," řekl ČTK Bohdan Pfeffer z bylinářské poradny Léčivky.

Dodal, že cílem je hlavně větší zisk producentů a vyhranění mezi konkurencí. "Firmy pěstující heřmánek na polích ve velkých objemech potřebují tuto bylinku dostat co nejvíce do veřejného povědomí. Proto se asi snaží o ochrannou známku, která je pro lidi kupující nebo používající heřmánek úplně zbytečná," uzavřel Pfeffer.


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:49