Agris.cz - agrární portál

Králíci útočí. Panika na francouzském venkově

21. 4. 2008 | Týden

Roztomilí chlupatí ušáčci? Podle francouzských farmářů spíše nenasytné bestie. Sílící invaze králíků likviduje nejen jejich úrodu, ale ničí i sousedské vztahy. Vinu za přemnožení zvířat házejí zemědělci, myslivci a vlastníci půdy jeden na druhého. Neváhají jít ani před soud.

Francouzský venkov hlásí pohotovost. Takové počty divokých králíků země nezažila již celých třicet let.

Všeobecné zoufalství došlo tak daleko, že pěstitelé zeleniny a obilí své sousedy žalují, že ušákům rychlé množení umožnili. Soud pro ně má pochopení. Za to, že v lesích nevystřílel dostatek králíků, "napařil" jednomu myslivci z regionu Picardie pokutu 1439 eur. Jde o postih za škody, které tím způsobil dvěma okolním farmářům.

Francouzské internetové servery jsou podobných historek plné.

O velký problém jde zejména na severovýchodě země, kde králíci za poslední dva roky zažívají přímo explozi. Nenasytná zvířata (jeden králík za den spotřebuje asi půl kila potravy) za sebou zanechávají tisíce akrů zdevastované zemědělské půdy.

Ztráty farmářů se podle úřadů mohou na jednom akru pohybovat od osmdesáti do tisíce eur.

Pojišťovny již ale odmítají škody proplácet. Postižení se proto snaží "hojit" na majitelech sousedních pozemků. Podle francouzských zákonů jsou povinni zabránit "nadměrnému počtu" králíků na své půdě.

Důvodem přemnožení králíků je příhodné počasí z loňského léta, díky němuž králičí rodinky slavily mnoho přírůstků, a také rostoucí odolnost vůči myxomatóze. Do Francie se toto virové onemocnění dostalo ilegálně v roce 1952, když je o dva roky dříve v rámci boje s králičí populací uměle rozšířila Austrálie.

Farmáři však trvají na tom, že hlavní vinu na současné kritické situaci má stále laxnější přístup úřadů a majitelů půdy a omezení pravidelných odstřelů.

O králíky, tradičně oblíbenou pochoutku francouzské kuchyně, prý již rekreační lovci nemají zájem. Dávají přednost vysoké.

Radost z likvidace králíků se ale ve Francii přenáší jinam - k herním konsolím. Videohry "Les Lapins Crétins" (Kreténští králíci) si získávají stále větší popularitu a králičí monstra z kosmu jsou nekonečným zdrojem vtipů i na internetu. Alespoň tam mohou rozhořčení farmáři nalézt malou útěchu.


Zdroj: Týden, 21. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:53