Agris.cz - agrární portál

V mase za světem pokulháváme

28. 4. 2008 | APIC-AK

Na semináři k masu, který se konal v době veletrhu Techagro v Brně, vystoupil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba s tezemi, jejichž prostřednictvím srovnával výrobní trendy živočišné výroby doma a ve světě.

Varoval před dalším snižováním stavů hospodářských zvířat. Na příkladu prasat dokumentoval snižující se produkci, která klesla od roku 1990 do loňska z 4,8 milionu na loňských 2,8 milionu kusů a v případě skotu z 3,5 milionu na 1,39 milionu kusů. Podle prezidenta agrární komory jde o nebezpečný jev, kdy převis rostlinné nad živočišnou produkcí znamená nižší finalizaci produkce.

Zatímco v České republice klesá produkce, svět ji zvyšuje. Podle FAO se ve světě v roce 2006 vyrobilo přes 276,5 milionu tun masa, z toho zhruba 107,5 milionu tun vepřového, což je 39 procent. Výroba vepřového dále stoupá, v roce 2007 se vyrobilo na 110,7 milionu tun. Roste podíl Asie na celkové výrobě, v roce 2000 byl 50%, v roce 2006 již 58%. Světovým lídrem je jednoznačně Čína, v roce 2006 držela podíl 49%. V Evropské unii vede Německo, Španělsko, Francie, Polsko, Dánsko, jejich světový význam ale klesá. Podle předpovědi Světové obchodní organizace bude tento trend pokračovat a během dvaceti let dojde v rámci světového trhu k nárůstu produkce až o 50 procent.

Pokud jde o drůbeží maso, i tam v produkci hraje prim Čína svým zhruba 15% podílem na světové produkci, hned za ní je se 14 % Brazílie a celá EU s 11 % je za nimi. Přitom v Číně je spotřeba jen osm kilogramů na osobu, v Saúdské Arábii 60 kilogramů a v USA 45 kilogramů, v České republice to bylo vloni jen 24 kilogramů. V produkci nejsme soběstační a dováží se drůbeží maso především z Polska, Brazílie, Německa a Nizozemska. Agrární komora v případě drůbeže upozorňuje na nutnost přípravy investic do obohacených klecových chovů. Je to dokonce jedna z hlavních priorit agrární komory.


Zdroj: APIC-AK, 28. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 18:46