Agris.cz - agrární portál

Jatka ušetří a labužníci si přijdou na své

29. 4. 2008 | Agris

Do současnosti byla specialita, tzv. „T bone steak“ v nabídce výsekového hovězího masa spíše výjimkou. Jak ale dnes upozornil tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, v souvislosti s nařízením Komise (ES) č. 357/2008 budou moci řezníci tyto stejky na kosti nabízet od mladých býků do stáří 30 měsíců. Dosud tomu tak bylo pouze do stáří 24 měsíců.

Dne 26. 4. 2008 totiž podle Dubna vstoupilo v platnost nařízení Komise (ES) 357/2008, které novelizuje přílohu č. V nařízení (ES) 999/2001 a mění definici specifikovaného rizikového materiálu (SRM). Páteř skotu se za SRM považuje, pokud pochází ze zvířat starších než 30 měsíců. Do té doby byla věková hranice pro SRM 24 měsíců.

Dopad tohoto nařízení bude příznivý i pro jatka, neboť nebudou muset odstraňovat tolik páteří skotu. Tento specifikovaný rizikový materiál spolu s hlavami skotu a dalšími částmi, jako např. částí střeva, je totiž v souvislosti s prevencí BSE specifikovaným materiálem, který musí provozovatelé jatek za nemalé částky likvidovat v asanačních podnicích. „Je tedy možné, že se dopad tohoto nařízení může projevit i na ceně hovězího masa,“ konstatoval mluvčí.


Zdroj: Agris, 29. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 05:10