Agris.cz - agrární portál

Italové prohlásili sýr mozzarella za bezpečný, může tedy do světa

29. 4. 2008 | ČTK

Italský sýr mozzarella je opět bezpečný, a lze jej tedy vyvážet a prodávat kdekoli na světě. Informovaly o tom dnes italské úřady. V Itálii před nedávnem vypukl skandál s kontaminovaným buvolím mlékem, které se k výrobě mozzarelly používá. Před prodejem sýra není podle zástupců ministerstva zemědělství a zdraví nutné provádět žádné další testy. Týká se to jak sýra, tak dalších produktů z buvolího mléka. Italové kontrolovali stovky provozoven, kde se mozzarella vyrábí.

Prvotní příčinou kontaminace byly dioxiny. Dovoz italské mozzarelly zakázala vedle evropských zemí například i Čína, stáhnout sýr z trhu však nařídily také úřady v Singapuru i jinde ve světě. Italové výrobky testovali po konzultacích s Evropskou unií, uvedla agentura AP. Prověrky výrobních závodů se konaly v oblastech kolem Neapole, Caserty a Avellina. Tato město leží v regionu Kampánie, kde se kontaminace sýra také původně objevila.

Mozzarella z buvolího mléka neboli Mozzarella di Bufala patří mezi vyhledávané lahůdky. Mléko od volně se pasoucích buvolích krav musí mít alespoň sedm procent tuku.


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 07:52