Agris.cz - agrární portál

Koření pro výrobky z mletého masa

2. 5. 2008 | ÚZPI

Potravinářská společnost Avo z německého Belmu uvádí na trh nové kořenící směsi pro přípravu masných výrobků. Tím se má docílit toho, že masné výrobky získají na atraktivitě. Jedná se o různé druhy masných výrobků, například o sekané pečeně, karbanátky a masové kuličky, kdy dochází k příjemnému oživení jejich chuti. Ke kořenění a úpravě výrobků z mletého masa se používají kořenící směsi s mrkví, cibulí, pórkem, paprikovými vločkami, slunečnicovými a lněnými semínky. To ocení zejména spotřebitelé, kteří hledí na požadavky zdravé výživy. Dále jsou oceňované výrobky z mletého masa obohacené kořenící směsí s houbami. Pro zlepšení kvality dalších potravin z mletého masa se používají přípravky s příchutí papriky a cibule. Mleté maso se dá použít jako vložka do čerstvé zeleniny. Jedná se zejména o lilek, papriku a žampióny. To tvoří rozšíření nabídky specializovaných potravinářských prodejen.

Kořenící směsi se podle výrobní společnosti Avo dají rychle zpracovávat. Kořenící směs se míchá s masem, vodou a solí a je posléze naporcována. Spotřebitelům je pak nabízena kořenící směs v čerstvých nebo tepelně opracovaných masných výrobcích.

Ze směsi mohou specializovaní výrobci připravovat kořeněné masné výrobky, které jsou plněny do střev a posléze tepelně opracovány. Kořenící směsi s bylinkami plní i dekorativní funkci, čímž postupně zvyšuje hodnota těchto potravin. Také pro oblast vysoce trvanlivých masných výrobků nabízí výrobní společnost Avo nové kořenící směsi a střeva. Výrobek uváděný do oběhu pod názvem „Pikanti“ je obohacen jednou z kořenících směsí, která dodává potravinám červenou barvu. Zajišťuje vydatnou pepřovo-kmínovou příchuť s aromatickým podílem česneku, která ovlivňuje chuť těchto masných výrobků.

Také pro zlepšení chuti je vyráběn kořenící přípravek „Alpen-Mix“ s pepřovo-zázvorovou příchutí. Pro plnění masných výrobků jsou určeny vláknité obaly ve formě střev s barevným mahagonovým a přirozeným odstínem.


Zdroj: ÚZPI, 2. 5. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:03