Veterináři zabránili prodeji kontaminovaných ryb
26. 5. 2008 | Agris
Státní veterinární dozor včas zjistil v zásilce ryb nadlimitní množství polyfosfátů. Jak totiž dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, díky tomu se zásilka 552 kg ryb (treska) nedostalo do tržní sítě a zákazníci nebyli ohroženi. Orgány Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj odebraly vzorek filetů z treskovitých ryb (filety z modrého witlinga *) v místě určení, tedy v místě, kam přijde zásilka z jiného členského státu. Z tohoto místa je pak zboží distribuováno dále do tržní sítě.
„V tomto tzv. místě určení provádíme namátkové nediskriminační kontroly, zda zásilka splňuje podmínky pro obchodování s členskými státy, tj. že pocházejí z podniku, který je schválen či registrován a je pod státním veterinárním dozorem, produkty jsou zdravotně nezávadné, jsou správně označeny a provázeny obchodním dokladem.
Při této kontrole mohou být odebrány i vzorky, což se stalo v tomto případě. Vyšetřením bylo zjištěno, že výrobek nevyhověl obsahem polyfosfátů, proto bylo veškeré zboží (552 kg) vráceno odesílateli a případ byl nahlášen do systému rychlého varování RASFF,“ informoval mluvčí.
Polyfosfáty jsou přídatné látky, které se přidávají do potravin za účelem zadržení vody. V potravinách se podílejí na zvýšení celkového obsahu fosforu v organismu. Fosfor je minerální látka, důležitý biogenní prvek v lidském těle, který má významnou úlohu při stavbě kostí a zubů, poskytuje energii z potravin, které jíme. Větší dávky fosforu však v potravinách během krátkého období mohou způsobit stravovací potíže (průjem nebo bolesti žaludku). Zvýšený příjem fosforu během delšího období může snížit absorpci vápníku v lidském těle. A organizmus s nedostatkem vápníku je více náchylný na zlomeniny. Proto jsou legislativně stanoveny limity podle druhu potraviny a pohybují se od 0,5 g do 50 g P2O5 na kg potraviny.
*Jedná se o tresku modravou (Micromesistius poutassou), anglicky blue whiting, jejíž název se u nás zkomolil na modrý witling.
Zdroj: Agris, 26. 5. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:28
