Agris.cz - agrární portál

Balení potravin v Rusku

29. 5. 2008 | ÚZPI

Aktivní polymerové obaly pro maso a masné výrobky.

Řešení problémů spojených s jakostí a bezpečností výrobních surovin a potravin používaných ve společném stravování patří k jednomu z prioritních směrů koncepce hospodářské politiky v oblasti zdravé výživy obyvatelstva Ruské federace v období do roku 2010.

Hlavním směrem základních principů výroby kvalitních potravin a jednou se stěžejních vlastností dlouhodobého zabezpečení jakosti potravinářských výrobků je zajištění odpovídající kvality. To je určeno tím, že v současných podmínkách stravování je jednou ze základních povinností zachování veškerých důležitých chemických a biologických látek prospěšných pro zdraví.

Je sledována přítomnost různých kontaminant, které se objevují v procesu výroby a úchovy potravinářských výrobků. Hlavním cílem je zajištění bezpečnosti potravin, uchování hodnoty potravinářských výrobků při zajištění jejich vlastností. Je třeba použít různé ochranné systémy včetně balení z materiálů vyrobených na bázi polymerů. Současné tradiční polymerové materiály zabezpečují požadovanou úroveň ochrany. Tyto látky ale nemohou ovlivňovat na biochemické a mikrobiologické procesy, které probíhají v potravinách. Další rozvoj obalových materiálů předpokládá, že se u nich uskuteční přechod k aktivnímu balení. Dochází k přeměně z pomocného materiálu na samostatný člen technologického procesu. Tím se získá ochrana a při přípravě potravinářských výrobků.

K funkcím nových balení patří:

· Aktivní vliv na mikrobiologické a biochemické procesy při zpracování suroviny až na konečný výrobek kdy dochází k stimulování a regulaci biotechnologických procesů, potlačování přítomnosti nežádoucí mikroflóry a nákaz v masné surovině v masných výrobcích s cílem zvýšení funkčně potřebných vlastností, bezpečnosti a celkové hodnoty potravin;

· Regulace prostředí plynů a teplotních polí uvnitř balení;

· Informace o úchově a celistvosti obalů a do nich zabalených produktů.

Základní nedořešený problém spočívá v tom, že je třeba stále zdokonalovat přiléhavé balení, které chrání veškeré kladné vlastnosti výrobku. Dochází k prodloužení doby jejich trvanlivosti a mění se vlastnosti v závislosti na změnách při skladování. Proto je nutné upozorňovat na narušení výrobků, které by postupně vedlo k jejich likvidaci.

Jedním z nejvýraznějších zpracujících směrů při přípravě přiléhavého obalu je použití nově vytvořených nanotechnologií. Za jejich základ jsou považovány nové vlastnosti materiálů, které vznikají při přechodu k systémů o rozměrech nano.

Je prováděn výzkum pro zabezpečení dlouhého skladování, sledování charakteristik surovin potravinářských výrobků, který vede k nutnému přechodu k aktivnímu balení s principiálně novými vlastnostmi. V první etapě tvorby aktivního obalu byly použity tradiční polymerové materiály, přetvořené na systémy s novými vlastnostmi. Děje se tak cestou přidávání přídavných látek o předem daném složení.

Aktivní obal může obsahovat ve svém složení pohlcovače plynů a vlhkosti, antimikrobní a fermentované preparáty, zdroje solí kovů, barviv a látek se speciálním vlastnostmi, jako jsou antioxidanty, vitaminové komplexy atd.

Efektivní změnou struktury aktivních balicích materiálů je také zapracování nových látek do složení známých balicích polymerových nebo celulózo polymerových vrstev materiálů, jež jsou nositeli nových vlastností.

MEAT INDUSTRY MAGAZINE, 2008, 85, č. 1 s. 20-24 ISSN 0869-3528

SNĚŽKO A. G., JEVSTAFJEVA, E. A., DONCOVA E. P.; Aktivnyje polimernyje upakovky dlja mjasa i mjasnoj produkciji


Zdroj: ÚZPI, 29. 5. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:54