Agris.cz - agrární portál

Češi nejraději svačí nezdravé salámy, řízky a sladkosti

29. 5. 2008 | ČTK

Šťavnatý řízek vložený do dvou krajíců chleba je jednou z nejčastějších dobrot, které si Češi balí jako občerstvení na výlet. V hitparádě nejoblíbenějších výletnických svačin ale zvítězil obložený chléb s máslem, sýrem, salámem a zeleninou. Vyplývá to z průzkumu agentury Stem/Mark.

Obložený chléb s řízkem nebo karbanátkem doplněný o jablko, salát a sušenku obsadil v žebříčku druhé místo. Svačina, která obsahuje 3200 kilojoulů, nepatří ale podle odborníků k nejvhodnějším. Kritéria zdravé výživy splňuje jen chléb, ovoce a salát. Smažené maso a sladkosti už příliš vhodné nejsou. "Základem svačin by mělo být celozrnné pečivo či chléb. Dobré je ho doplnit o bílkovinnou potravinu jako je sýr, tvarohová pomazánka nebo libová uzenina, například vepřová šunka, šunka od kosti nebo krůtí či kuřecí výrobky," řekla nutriční terapeutka Michaela Kalkušová. Zapomínat by se podle ní samozřejmě nemělo na ovoce a zeleninu.

Odbornice na výživu má nicméně dobrou zprávu i pro milovníky sladkostí. "Je také možné zabalit si s sebou malou sladkost. V takovém případě bych doporučila místo klasických dobrot jako jsou koblihy či loupák celozrnné sušenky," doporučila Kalkušová, podle které je hlavně důležité, aby se vše střídalo a strava byla pestrá a lákavá.

Třetí nejoblíbenější svačinou českých výletníků je obdoba vítězné varianty doplněná o sušenku, ve které máslo nahradil tavený sýr. Bezmasé snacky obsadily čtvrté a páté místo. Pomyslnou bramborovou medaili získal chléb s tvrdým i taveným sýrem, sladké pečivo a hruška. Pátou nejoblíbenější svačinou je sladká varianta s loupákem, koblihou a jablkem.

Domácí svačinu si podle průzkumu připravuje 59 procent Čechů. Třetině z nich domácí jídlo připadá zdravější a chutnější. Důvodem je i nižší cena. Svačina připravená doma je podle 62 procent rodin méně finančně náročná. Více než třetina výletníků si jídlo připraví doma, protože na výletě nechtějí mít starosti s hledáním občerstvení.

Přes 60 procent lidí si ke svačině připraví pečivo s oblohou. Nejoblíbenější náplní je pro 77 procent strávníků salám, za kterým následuje máslo (64 procent) a zelenina (59 procent). Více než polovina lidí si pečivo maže máslem, 36 procent z nich si dopřeje paštiku.

Oblíbenost masných výrobků ale není dobrá z hlediska zdravého životního stylu. "Jednoznačné prvenství salámů a uzenin bohužel není z hlediska zdravé výživy vhodné. Mají vysoký obsah živočišných tuků, solí a přídatných látek, proto bychom je měli konzumovat maximálně jednou až dvakrát za týden," upozornila Kalkušová.

Výzkumu, který se uskutečnil letos v dubnu, se zúčastnilo 980 respondentů. Dotazník o oblíbených svačinách na výlet, na který v případě teplého počasí vyrazí více než polovina českých rodin, vyplnil zhruba stejný počet mužů i žen.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:00