Agris.cz - agrární portál

Češi preferují sáčkové čaje, obliba sypaných prý ale vzroste

11. 6. 2008 | ČTK

Pohodlná příprava čaje pomocí sáčků u Čechů stále vede. Popularitě se těší hlavně čaje s chutí ovoce a vůní bylinek. Hodnota české produkce bylinných a ovocných čajů se podle dat Českého statistického úřadu v roce 2006 meziročně zvýšila o 3,6 procenta na 599,6 milionu korun.

Zatímco ovocné čaje jsou stále vyhledávanější, o černé zájem klesá. "Roste poptávka po ovocném čaji, klesají částečně černé čaje, a ty nahrazuje zelený čaj, bílý čaj a bylinkové čaje," řekla ČTK Zuzana Menšíková z obchodního řetězce Globus, jež pozoruje vyšší oblibu čajů balených do pytlíků. "Zatím je zájem více o sáčkové čaje než sypané. Celkově neustále roste poptávka po novinkách, které přitahují zákazníky, a rozšiřuje se vyšší kvalita. V budoucnu očekávám i nárůst sypaných čajů," uvedla Menšíková.

Podle průzkumu společnosti Mabroc-Czechia z letošního února kupuje sypané čaje jen 13,1 procenta spotřebitelů. Čaj pije 89,7 procenta populace, průměrný Čech si ročně dopřeje asi 260 šálků. Mezi jednotlivými druhy vedou ovocné a černé čaje, které pije 56,9, respektive 50,5 procenta osob. Zelené čaje má rádo 27,2 procenta dotázaných, zhruba stejné množství lidí konzumuje čaje aromatizované.

Oblíbenost ovocných čajů potvrzuje i Dagmar Kaňovská ze společnosti Káva Čaj Pohoda. "Největší zájem je o čaje ovocné a zelené. Z těch zelených především o čaje s příchutí, a tam je to různé, často se kupují s příchutí opět ovocnou. I když roste zájem o zelené čaje čisté, především nové druhy, které nejsou tolik známé," řekla Kaňovská.

Obchodníci kromě samotných čajů nabízí i velké množství doplňků od speciálních sítek na sypaný čaj až po nádobí. "Pokud jde o čajové příslušenství, tak tam je zájem rostoucí, především pokud jde o čajový porcelán," podotkla Kaňovská. Čajový rituál lze dovést k dokonalosti i díky čajovým odměrkám, teploměrům, dózám či ohřívačům konvice.

Lidé, kteří mají rádi sladké, si mohou čaj ochutit třeba sirupy, medem nebo barevným cukrem s vůní ovoce. U spotřebitelů prý vedou méně kalorické varianty sladkých chutí. "Především je zájem o "zdravější sladidla", jako je například hnědý cukr," řekla Kaňovská, podle které zákazníci stále více vyhledávají kvalitu.

To se prý týká i výběru kávy, které se v Česku spotřebuje osmkrát více než čaje. "Obecně obě komodity se těší rostoucí oblibě, kdy lidé raději koupí eventuálně méně, ale kvalitněji a dopřejí si hodnotný, ať už čajový, nebo kávový zážitek," uzavřela Kaňovská.


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:43