Agris.cz - agrární portál

SVS upozorňuje na rizika grilování

17. 6. 2008 | Agris

Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Jak ale upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, je však třeba pomyslet na případná rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví. „Samozřejmě to, co si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším „domácím“ zacházení. Právě tehdy může dojít k nežádoucímu pomnožení nežádoucích mikroorganismů, kteří se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření,“ konstatoval mluvčí.

Je také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené například pro grilování. Již před dvěma lety SVS cíleně kontrolovala prodej takovýchto směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs i připravit sami, podle vlastní chuti. Při domácí přípravě to však chce být velmi obezřetní.

Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.

Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami nebo jeho močí a trusem, anebo, v našem případě, nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.

Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování – propéci!

Při transportu surovin je pak vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru.


Zdroj: Agris, 17. 6. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:15