České školní jídelny by měly změnit jídelníček.
19. 6. 2008 | iHNed.cz
Přesvědčen je o tom ministr školství Ondřej Liška (SZ). Dal kvůli tomu dohromady zvláštní "pracovní skupinu", která by měla do konce roku připravit pro školy zdravější jídelníček. A zařadit do něj i biopotraviny, jimž zelení fandí.
"Bio je přirozená strava, která je, jak ukazují studie, velmi kvalitní. Mladé lidi tím můžeme už na školách motivovat ke zdravému stylu," míní ministr.
Už nyní hygienici na Liškův podnět zkoumají školní jídelny v pěti krajích. "Testujeme jídelníčky, do konce září bude analýza, podle níž vytvoříme model pro denní dávky živin," říká hlavní hygienik Michael Vít.
Sám ale není přesvědčen, že je potřeba školní jídlo nějak podstatně měnit. "Je to vůbec to nejlepší, co děti za den snědí. V zahraničí dostávají děti k obědu jen sendviče," podotýká hygienik.
Školy zdravou stravu vítají, teď se ale musí zjistit, zda lze jíst zdravěji za stejně peněz. "Biopotraviny bychom chtěli. Jsou ale drahé, ministerstvo by je muselo dotovat," říká Milan Barták, ředitel základní školy v Rosicích u Chrasti. Jídlo platí rodiče a ne každý by podle něj souhlasil se zdražením o desítky korun.
Ministerstvo školství však říká, že přímo biopotraviny ve školách dotovat nemůže.
"Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby je školy do svého jídelníčku zařadily, ale nemůžeme jim to nakázat. My ale chceme zlepšit celkově stravu v jídelnách, aby v nich bylo více zeleniny, ovoce, vyvážených živin. Nejde jen o biopotraviny," vysvětluje náměstek Jindřich Kitzberger, který má pracovní skupinu pro zdravou výživu na starosti.
Některé školy už ale biopotraviny do jídelníčku zařadily. "Máme bio těstoviny a džusy. Rodiče to vítají, za celodenní stravování dítěte zde zaplatí 30 korun," říká Zuzana Cerhová, ředitelka Mateřské školy Trenčínská v Praze.
Strava už je pestrá
Podle několika průzkumů už nyní není strava v českých školních jídelnách tak špatná. Podle odborníků a hygieniků nabízejí dětem pestrou a vyváženou stravu, zeleninu a ovoce.
Nedávný průzkum, který se uskutečnil v rámci celostátní osvětové kampaně Žij zdravě, také ukázal, co mají děti rády. Školáci ve věku od 12 do 15 let nejraději pizzu, těstoviny a těstovinové saláty. Chutná jim také ovoce, zelenina a zeleninové saláty.
Nezdravé pochutiny - hranolky, sladkosti, kečup a tatarka - však figurovaly mezi jídly, která by si školáci do svých jídelen přáli zařazovat častěji.
Jídelní show v Británii
Problémy se stravováním malých dětí ve školách měla před třemi lety například Velká Británie, kde obezitou trpí přes dva miliony školáků. Zlepšit stravovací návyky ve školních jídelnách se pokusil svým televizním pořadem populární britský kuchař Jamie Oliver.
Jeho show nazvaná Jamie's School Dinners se snažila prosadit zdravější jídlo do školních kantýn. Samotný pořad i masivní mediální kampaň za zdravou výživu do škol začala tehdy plnit přední stránky britských novin.
Proto se o to začala zajímat i britská vláda. V březnu 2005 premiér Tony Blair vyčlenil na zvláštní program školního stravování téměř deset miliard korun.
"Změny měly přijít už před dvaceti lety a je ostudné, že je odstartoval až televizní pořad," řekl tehdy Oliver.
Nové předpisy omezily v britských jídelnách servírování hranolků a fast-food jídel. Kantýny musely rozšířit nabídku ovoce a zeleniny.
Když ale Jamie Oliver rok po zavedení nových norem začal zjišťovat, kolik se toho ve školních jídelnách změnilo, byl hodně překvapen. V kantýnách se totiž žádné dramatické změny neodehrály.
Zdroj: iHNed.cz, 19. 6. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:23
