Salmonela hrozí. Hygienické kontroly nestačí
23. 6. 2008 | Denik.cz
Dáte si obložený chlebíček nebo grilované kuřecí stehýnko a máte na krku pořádný problém. Léto je totiž oblíbeným obdobím zákeřné nemoci salmonelózy.
„Nejpočetněji zastoupenou zasaženou věkovou skupinou byly děti ve věku 0 - 4 roky. Z konzumovaných potravin jsou na vině nejčastěji vejce a drůbeží maso,“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.
Statistika přiměla hygieniky jednat. Vyrazili na neohlášené návštěvy rizikových pracovišť, aby zkontrolovali dodržování skladovacích podmínek vajec, dodržování provozní a osobní hygieny, ochranu potravin před kontaminací nebo dodržování teplotního režimu jídel. Výsledky kontrol byly zatím dobré. „Laboratorní analýzy neprokázaly nález bakterií rodu Salmonella a všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující,“ uvedla Balašová.
Výsledky kontrol však přesto nejsou uklidňující. Okres Semily navíc patří k místům, kde je nemocnost způsobená salmonelózou nejčastější. Hygienické kontroly, které se zaměřují na rizikové provozovny, totiž zdaleka nemohou pokrýt možné zdroje nákaz. Mnohá onemocnění vznikají po nevhodném skladování a nedostatečné domácítepelné úpravě potravin, které byly původně zakoupeny zcela v pořádku.
„Riziku onemocnění jsme vystaveni všichni stejně, přesto největší nemocnost bývá u malých dětí, starších lidí s jiným základním onemocněním a lidí s oslabenou imunitou,“ doplnila Zuzana Balašová.
Jak dodává, nejrizikovějšími bývají v těchto dnech venku grilovaná masa. Před konzumací pěkně vonící klobásky je proto dobré se přesvědčit, jak dlouho byla opékána. Jinak by nám svačinka mohla pěkně znepříjemnit život.
Zdroj: Denik.cz, 23. 6. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 12:10
