Agris.cz - agrární portál

Pivovar investoval 300 milionů. Radní ho nabízejí za 90

23. 6. 2008 | Aktuálně.cz

Zastupitelé na radnici v Náchodě dnes rozhodnou, zda město prodá svůj známý a prosperující pivovar, jehož je zatím stoprocentním vlastníkem.

Opoziční strany vedené sociálními demokraty, ale také lidovci zastoupení v radě, však označují chystanou transakci za podivnou a neprůhlednou.

Pochybují o ceně, kterou považují za příliš nízkou, a nelíbí se jim ani způsob, jakým chce rada, ve které má většinu ODS, pivovar prodat.

"Náhle před čtrnácti dny jsme se dozvěděli, že je pivovar k prodeji," říká sociální demokrat Jan Birke. "Mělo by se ale o tom hovořit v širším fóru. Ne abychom v tak zásadní věci pokoutně sháněli informace. Neznámých je totiž mnoho."

Zájem o Pivovar Náchod má společnost Liberecký investiční fond, která nedávno koupila podíl také v pivovaru Svijany. Fond nabízí Náchodu 135 milionů korun.

K pivovaru patří však také hotel, který by město mělo od fondu za 45 milionů koupit zpět. Skutečná cena, za kterou by nový majitel od náchodské radnice pivovar získal, by tedy byla 90 milionů korun.

Devět let v zisku

Teprve v loňském roce však skončil program obnovy, do kterého pivovar investoval stovky milionů korun. Firma s obratem 180 milionů zaměstnává devadesát lidí a už devět let je v zisku, který až dosud investovala.

"Jen do technologie a obalové techniky jsme dali asi tři sta milionů. Pivovar je v tuto chvíli optimálně nastaven na potřeby trhnu a bez problémů vydělává," říká jeho ředitel Josef Hlavatý.

Proč chce tedy rada města Náchoda pivovar prodat? Oficiální důvod je jediný. Radní se obávají, že by pivovar nemusel v konkurenci obstát a že se mu nebude dařit tak jako teď.

"Situace na trhu je složitá. Obchod s pivem ovládají velké pivovary a kromě toho ceny surovin stále rostou," uvedl starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka z ODS. "Není jasné, zda malý pivovar, jako je ten náš, má do budoucna šanci přežít."

A to je podle starosty i důvod, proč radní kývli na nabídku Libereckého investičního fondu. "Má už ve vlastnictví pivovar Svijany a úspěšně ho provozuje. Myslím, že bude tím pravým partnerem, který náš pivovar v boji s konkurencí podrží," řekl Oldřich Čtvrtečka.

Pivovar Náchod vyrobil loni přes 130 tisíc hektolitrů piva. V rámci celé České republiky patří ke středně velkým pivovarům a v Královéhradeckém kraji je největší.

Vyrábí známou značku Primátor a celou škálu dalších piv, včetně několika speciálů. Produkuje také limonády.

Já bych neprodával, říká expert

"Celou dobu jsme byli ubezpečováni, že pivovar je v naprosto skvělé kondici a v zisku," popisuje opoziční zastupitel Jan Birke z ČSSD.

Také lidovec Jiří Maršík pochybuje o tom, zda je 90 milionů skutečně tržní cenou. "Chybí mi informace," říká Maršík. "Navíc o tom, proč bychom měli pivovar prodávat tak rychle, můžu jenom spekulovat."

Skutečnost, že Pivovar Náchod je v dobré kondici, potvrdil expert na český trh s pivem Jan Kočka. "Já bych neprodával," říká majitel portálu Světpiva.cz. "Je to dobře zavedený pivovar, který má na trhu velmi dobrý zvuk. Navíc vyrábí nejširší portfolium piv, včetně limonád," zdůraznil Kočka.

Zároveň však dodává, že postoj radních dokáže pochopit. "Provozovat pivovar je nákladná a náročná záležitost," říká. "Pokud to vedení města vidí ne z ekonomického, ale hlavně z politického pohledu, pak to chápu."

Pivovar Náchod s otazníky

Je 90 milionů, za kterou chce rada města prodat Pivovar Náchod odpovídající cena?

Jaká je skutečná tržní hodnota Pivovaru Náchod? Proč se rada města Náchodu rozhodla tak rychle?

Proč se nejdříve nevedla v zastupitelstvu o prodeji odborná diskuse?

Kdo stojí za investiční společností LIF z Liberce, která chce pivovar koupit?

Proč rada nepřipravila transparentní výběrové řízení?

Proč chce rada prodat pivovar, který investoval 300 milionů korun do modernizace?

Mělo by město prodat pivovar, který prosperuje?


Zdroj: Aktuálně.cz, 23. 6. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:38