Agris.cz - agrární portál

Ve Znojmě se letos obnoví tradice nakládání okurek

1. 7. 2008 | ČTK

Ve Znojmě se letos budou po pěti letech opět zavařovat Znojemské okurky. První sklenice s tradičními delikatesami by se v obchodech měly objevit nejdříve za dva týdny. Za obnovením tradice stojí skupinka nadšenců, která už několik let usiluje o návrat výroby do Znojma, odkud ji v roce 2003 přesunula firma Hamé.

"Letos půjde pouze o zkušební provoz s výrobou kolem osmi až deseti tun," řekl dnes ČTK předseda družstva Znojemská okurka Zbyšek Dřevojan. Pokud se okurky na trhu prosadí, hodlá družstvo investovat do nové konzervárny stovky milionů korun.

"Letos by celá akce neměla stát více než 500.000 korun, za které nakoupíme obaly, suroviny, ocet a cukr. Okurky se objeví v maloobchodní síti, především na Znojemsku. V supermarketech, které dávají přednost dovozu levných potravin ze zahraničí, k dostání nebudou," řekl Dřevojan. Do konce sezony sklizně okurek, která vrcholí v září, plánuje družstvo zavařit statisíce sklenic.

Pokud se Znojemské okurky na trhu prosadí, hodlá družstvo výrobu každoročně navyšovat. "Uvidíme, jaká bude reakce lidí. Díky současnému trendu zdravé výživy je ale o zeleninu velký zájem. Hamé nestačí pokrýt celou poptávku, a dováží se k nám zavařované okurky z Vietnamu," řekl Dřevojan. Stavba nové menší konzervárny podle něj stojí kolem dvou miliard korun. "Od našeho sponzora máme přislíbeno, že by uhradil polovinu sumy. Chceme usilovat také o zisk evropských dotací. Podporu máme také na radnici, která by nám výhodně nabídla pozemky," dodal Dřevojan.

Ve Znojmě se okurky pěstují od roku 1574. Svět začaly okurky ze Znojemska dobývat po zrušení kláštera v roce 1784. Díky této zelenině kdysi získalo známý přídomek - město okurek. Ten ale už několik let upadá v zapomnění. Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, ukončila činnost v roce 2003. Okurky původně vyráběl podnik Znojmija, který se pak stal součástí podniku Fruta.

Ochranné značky na známou lahůdku získala v roce 2002 firma Hamé Babice. Výrobu okurek pak přesunula do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku. Hamé ale kvůli přesunutí výroby nemůže používat označení Znojemská okurka. A to přesto, že dnešní receptura vychází z původního složení, které se ujalo zhruba před 60 lety. Předtím existovalo několik různých návodů. Ještě začátkem minulého století ve Znojmě fungovala asi desítka větších a mnoho malých výrobců.


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:20