Agris.cz - agrární portál

Vratislavická kyselka opět nevyrábí, chybějí peníze na propagaci

2. 7. 2008 | ČTK

Vratislavická kyselka opět nevyrábí. Vlastníkům, kteří podnik získali před dvěma lety v konkurzu, nezbývají peníze na propagaci a marketing, proto výrobu zastavili. Na trh se ale chce vrátit v příštím roce, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Společníci chtějí peníze získat prodejem vlastního majetku, s žádostí o úvěr u bank neuspěli.

Obnovení výroby po dvouletém zavření areálu bylo finančně náročnější, než majitelé původně předpokládali. Peníze nutné na rozjezd výroby a obnovení techniky přestaly podle spolumajitele Vratislavické kyselky Stanislava Bruknera stačit. "Firma je připravená vyrábět a prodávat, nicméně už nezbylo dost peněz na to, aby se kvalitně provedla propagace a marketing," řekl deníku Brukner.

Vratislavická kyselka podle něho také přehodnotí strategii a nebude se snažit konkurovat velkým hráčům na trhu na celém území republiky. "Soustředíme se výhradně na region a na export," doplnil Brukner. Minerálky chce vyvážet ve skleněných obalech jako luxusní výrobek. "Kontrakty třeba ve Francii jsou, je to bohužel náš problém, že momentálně nejsme schopni požadavky zákazníků plnit," dodal spolumajitel firmy.

Historie Vratislavické kyselky sahá až k roku 1862, kdy byl objeven pramen pojmenovaný Rudolf. O 32 let později byl uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vyrostly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní stáčela až do roku 2004, kdy tehdejší majitel, firma Unipo, zkrachoval. Konkurznímu správci pak trvalo dva roky, než se mu pro zchátralý areál podařilo najít nové majitele.

Společnost Vratislavická kyselka, kterou vlastní dva liberečtí podnikatelé, získala areál za zhruba deset milionů korun. Další miliony však museli noví vlastníci do areálu investovat, aby mohli obnovit výrobu. Firma denně naplnila 20.000 lahví, které většinou mířily na tuzemský trh. Minerálka se vyráběla bez příchutě a slazené s příchutí citronu, pomeranče, grepu, zeleného jablka a zázvoru.


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:22