Obliba bourbonu roste, výrobci zvyšují produkci i investice
4. 7. 2008 | ČTK
Američtí výrobci bourbonu v poslední době zažívají neobvyklý nárůst zájmu. Výrobci masivně zvyšují výrobu a zásoby a posilují své prodejní týmy v zahraničí. Přispívá k tomu slabší dolar a obliba tohoto nápoje mezi mladými Američany. Růst poptávky po tomto čistě americkém nápoji v zahraničí vykompenzoval i rostoucí náklady výrobců na obilí a pohonné hmoty.
Podle prezidenta rodinné společnosti Heaven Hill Distilleries Max L. Shapira firma investovala téměř čtyři miliony dolarů (60,25 milionu Kč) do zvýšení kapacity výroby lihovaru v Louisville o 50 procent. Palírna vyrábí bourbony Evan Williams a Elijah Craig.
Wild Turkey, která je součástí francouzské nápojové skupiny Pernod Ricard, loni prodala na celém světě poprvé více než jeden milion přepravek. Současně investovala 36 milionů dolarů do zdvojnásobení své výroby. Jim Beam, který je největším výrobcem bourbonu na světě a patří do skupiny Fortune Brands, je nyní uprostřed své expanze v hodnotě 70 milionů dolarů.
Podle údajů výzkumné společnosti Beverage Information Group prodej bourbonu v USA loni stoupl o procento na 14,7 milionu devítilitrových přepravek. Prodej sice zaostává za vodkou i rumem, překonal však skotskou whisky. U předních výrobců byl prodej vyšší. Prodej bourbonu Maker's Mark v USA stoupl loni o osm procent, Evan Williams o pět procent a Wild Turkey o 4,6 procenta.
Wild Turkey očekává letos nárůst vývozu o 12 procent díky posílení distribuce prémiových značek a rozšíření nabídky na klíčových trzích, jako Austrálie a Japonsko. Heaven Hill počítá s dvouciferným procentním růstem v zahraničí, kde zvýšil i počet svých obchodních zástupců. Jim Beam se stal se nejprodávanějším destilátem v Austrálii, napsala agentura AP.
Základní surovinou pro výrobu bourbonu je kukuřice, zatímco skotská whisky se vyrábí z ječmene.
Zdroj: ČTK, 4. 7. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:05
