Agris.cz - agrární portál

FAO chce zachránit sklizeň chudých zemí v letech 2008 a 2009

9. 7. 2008 | ČTK

Generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf dnes oznámil, že tato specializovaná agentura OSN poskytne osivo a krmivo 54 zemím zasaženým potravinovou krizí, aby tak zachránila sklizeň pro letošní a příští rok. Vyjádřil přání, aby tento plán vedl k brzkému zvýšení pomoci zemědělcům.

"Aby se nejchudší země, především v Africe, z potravinové krize dostaly, musejí dokázat samy vyrobit to, co potřebují," řekl generální ředitel FAO agentuře AFP v jejím sídle v Římě. "Proto trváme na nezbytnosti okamžitých opatření ke stimulaci zemědělské výroby," uvedl.

"Cílem této iniciativy je zajistit úspěšnou zemědělskou produkci v sezóně 2008-2009 a zmírnit tím dopad vzestupu cen, zvláště u osiva, krmiva a pesticidů, které rostly rychleji než ceny potravin," uvedl Jacques Diouf. Připomněl, že v Africe se používá v průměru jen devět kilogramů osiva na hektar, zatímco v Evropě to je 250 kilogramů.

Program, do něhož FAO investovala 21 milionů dolarů (336 milionů Kč), umožní dodávat zemědělcům vstupní suroviny počínaje červencem po dobu jednoho roku. "Doufáme rovněž, že se na takovém typu iniciativ a projektů v mnohem širším měřítku bude podílet mezinárodní společenství," zdůraznil Jacques Diouf.

Podle FAO budou země, které jsou nejvíce postiženy růstem cen, potřebovat v letech 2008-2009 nejméně 1,7 miliardy dolarů (17,2 miliardy Kč), aby oživily své zemědělské systémy, které byly po desítky let zanedbávány.

"V dlouhodobé perspektivě bude zapotřebí na 24 miliard dolarů (384 miliard Kč), aby byla posílena zemědělská produkce v nejchudších zemích," zdůraznil generální ředitel FAO a připomněl, že loni počet hladovějících ve světě vzrostl o 50 milionů jen z důvodu zvýšení cen potravin.

U příležitosti červnového římského summitu FAO a po něm mezinárodní společenství přislíbilo dary ve výši více než 20 miliard dolarů (320 miliard Kč). Velká část těchto financí však ještě není k dispozici, připomněl Jacques Diouf.

Vyzval sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko, sdružených ve skupině G8, které nyní jednají v Japonsku, aby své závazky týkající se rozvojové pomoci dodržely.


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:37