Agris.cz - agrární portál

MZE: Loni bylo v lesích vytěženo rekordních 18,5 mil. m3 dřeva (Zpravodajství ČTK)

9. 7. 2008 | Silvarium

V tuzemských lesích bylo loni zejména kvůli následkům orkánu Kyrill vytěženo rekordních 18,5 milionu metrů krychlových surového dříví, což je ve srovnání s rokem 2006 o 830.000 metrů krychlových dřeva více.

Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství o lesním hospodářství, kterou dnes projedná vláda.

"Důvodem této rekordní výše těžby dřeva byla především likvidace následků větrného orkánu Kyrill z ledna 2007," řekl ČTK mluvčí MZe Petr Vorlíček. Například státní Lesy ČR (LČR) loni vytěžily 6,05 milionu metrů krychlových kalamitního dřeva, z něhož podíl po orkánu Kyrill činil asi 5,1 milionu metrů krychlových.

Vývraty po orkánu představovaly největší kalamitu v historii státního podniku a tvořily většinu celoročních těžeb firmy, které se pohybují kolem osmi milionů metrů krychlových. LČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi.

Větrné kalamity Kyrill a Emma na začátcích loňského a letošního roku společně s americkou hypoteční a stavební krizí vyvolaly přetlak na trhu se dřevem. Například ceny jehličnaté kulatiny kvůli tomu ve druhém letošním čtvrtletí klesly asi o čtvrtinu.

Na tuzemském trhu se dřevem letos na jaře přebývalo odhadem kolem milionu metrů krychlových dřeva. Spolu s pádem cen dřeva jde podle odborníků o situaci, která v Česku nebyla od konce druhé světové války.

"I přes nepříznivé jevy pokračovalo v loňském roce zalesňování zemědělsky nevyužívaných pozemků, a to v objemu 2000 hektarů. Zároveň je kladen velký důraz na objemy těžby. Dlouhodobě je těžba nižší než přírůstek (zalesněných pozemků), a tak se rozloha lesů v ČR dlouhodobě zvětšuje," podotkl Vorlíček.


Zdroj: Silvarium, 9. 7. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:02