Biopotraviny nejsou až tak nedostupné, přesvědčují se školy
12. 7. 2008 | Mladá fronta Dnes
Zatímco poslanci už mohli ve své kantýně ochutnat biopotraviny, školáky zdravé změny teprve čekají. V cestě jim nestojí ani tak finance, jako nedostatek informací a neexistující síť biododavatelů. Zjistil to projekt Bio do škol, za kterým stojí ministerstvo životního prostředí a EU.
Kromě ministerstva životního prostředí se zdravá jídla snaží na školní jídelníček dostat i ministerstvo zemědělství. Oba resorty podporují různé projekty, které mají ve školách šířit osvětu a do jídelen zavést biopotraviny.
Kolegové z ministerstva školství se tomu nebrání, ale také pro to zatím nic konkrétního nedělají.
Projekt ministerstva životního prostředí Bio do škol trval rok a půl a skončil letos v únoru. Zapojilo se do něj sedm mateřských a základních škol z Jihomoravského kraje a Vysočiny.
Cílem projektu bylo zjistit, jaký mají školy, žáci i rodiče na biopotraviny názor a co školám brání v tom, aby je používaly ve školních kuchyních. V jídelnách by se pak měl díky projektu rozšířit sortiment bioproduktů a učitelé by měli školákům při výuce vysvětlit, co bio znamená.
Bio do škol zjišťoval i to, které bioprodukty školní kuchyně nakupují nejvíce. "Nejčastější odpovědí byla mrkev, brambory, cibule, obiloviny, nápoje, luštěniny, těstoviny, čaje a pečivo," vyjmenovává vedoucí projektu Tomáš Václavík.
Do projektu se zapojila i brněnská Základní a mateřská škola Pramínek. "Z bioproduktů vaříme třeba čočkovou a fazolovou polévku, rizoto s kuskusem a dětem dáváme i bílé bio mléko a bio jogurty," řekla iDNES.cz kuchařka Hana Tomková.
"Dětem v mateřince bio obědy a svačiny chutnají, školáci z toho už tak nadšení nejsou," dodala.
Biopotraviny jsou moc drahé, tvrdí řada škol
Ze závěru projektu ale vyplývá, že řada škol žije v přesvědčení, že biopotraviny jsou až příliš drahé a škola si je nemůže dovolit. Projekt se proto zaměřoval i na to, o kolik se zavedením biopotravin zvýší náklady na vaření.
"Školy, které vaří z biopotravin, zdražily obědy o pouhých deset procent," upozorňuje Václavík.
S tím, že biopotraviny jsou drahé, souhlasí pražská Waldorfská mateřská škola v Dusíkově ulici, přesto je už deset let do jídelníčku přidává. "Musím prostě všechno pečlivě přepočítávat, abych se vešla do rozpočtu," vysvětluje hospodářka školky Šárka Poláčková.
BIO Jídelníček
PONDĚLÍ
Svačina: chléb, pom. z míchaných ryb, jablko, mléko
Polévka: boršč
Hl. jídlo: čočka, vejce, chléb, okurek, čaj multivitamin, mléko, ovoce
Svačina: soj. rohlík, pom. z vepř. masa, pórek, čaj multivitamín
ÚTERÝ
Svačina: jogurt, müsli, jablko, čaj mátový
Polévka: pohanková polévka
Hl. jídlo: čevapčiči se sojovým masem, bramb. kaše, zel. obloha, karamelové mléko,čaj
Svačina: chléb, ředkvičková pomazánka, mléko vanilkové
STŘEDA
Svačina: houska, šlehaná niva, jablko, jahodové mléko
Polévka: brokolicová polévka s bramborem
Hl. jídlo: pečené kuře, rýže, čínské zelí, čínské zelí s ředkvičkou, čaj lesní malina
Svačina: chléb, drožďová pom., mrkev, karamelové mléko
Zdroj: ZŠ a MŠ Pramínek
Waldorfská školka kupříkladu nakupuje bio mouky a peče si vlastní chleba. "Problém je ale se zeleninou, protože nemáme, kam bychom pro ni jezdili nebo kdo by nám ji vozil," konstatovala Poláčková.
Na tento problém upozorňuje i šéf projektu Václavík: "Jedním z dalších minusů je právě nedostatečně vybudovaný řetězec dodavatelů bioproduktů."
Právě to se snaží změnit ministerstvo zemědělství. "V rámci zavádění biopotravin do škol chceme navázat spolupráci s ministerstvem školství a společně s ním oslovit konkrétní školy a konkrétní dodavatele biopotravin a zprostředkovat dodávky biopotravin do škol," potvrzuje Tereza Dvořáčková z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.
"Chceme také pořádat vzdělávací akce pro školy a nabízet kurzy jak vařit z biopotravin," doplnila.
O školní jídelníčky se zajímá i ministerstvo školství. "Pan ministr zřídil skupinu, která nyní jídelníčky analyzuje. Podle výsledků se pak rozhodne, zda se budou měnit. Pokud ano, tak budeme řešit, jestli školy potřebují i biopotraviny," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.
Biopotraviny mohou mít uklidňující účinek
Experti na stravování jsou však už za jedno - zdravé stravování a biopotraviny do škol patří.
"Školní jídelny mají hned po rodině zásadní vliv na stravovací návyky dětí. Samozřejmě čím zdravější jídlo budou děti dostávat, tím lépe. Kvalitní jídlo ale najdete i mezi běžnými potravinami," tvrdí odbornice na zdravou výživu Jana Divoká.
Podle výzkumu britského sdružení ekologických zemědělců Soil Association vede zdravé školní stravování dokonce k lepšímu chování žáků.
Výzkum zjistil, že žáci, kteří jedli jídla připravená z čerstvých (přednostně bio), nezpracovaných surovin "byli koncentrovanější, měli menší sklony k hyperaktivitě a při vyučování byli klidnější a pozornější," píše se na webu www.biodoskol.cz.
To potvrzuje i lékařka a dietoložka Kateřina Cajthamlová. "Ano, různá barviva a dochucovadla mohou způsobovat hyperaktivitu. Také je pravda, že biopotravin člověk sní méně, protože jsou výživově bohatší. I to může mít zklidňující účinky," míní Cajthamlová.
Bio Recept do školních jídelen
KVĚTÁK S KUSKUSEM
Potřebujeme:
BIO cibule, olej slunečnicový, květák očištěný,
BIO zeleninový bujón, voda dle potřeby, bazalka, BIO kuskus celozrnný, brokolice, hrášek mražený, muškátový květ, máslo, sůl, petrželová nať
Postup:
Očištěný květák vložíme do osolené vody, abychom vypudili hmyz.
Mezitím rozděláme na kousky brokolici a v osolené vodě uvaříme do poloměkka a nakrájíme na kousky. Květák dáme do vařící vody, osolíme a také uvaříme do poloměkka. Pak ho vyjmeme a nakrájíme na kousky.
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji dozlatova, přidáme květák, brokolici, koření, bujón, zalijeme vodou a dusíme téměř do měkka.
Pak přidáme kuskus, hrášek a dusíme ještě asi osm minut. Podle potřeby dolijeme vodou a dochutíme. Zjemníme máslem a ozdobíme petrželkou.
Co je bioprodukt?
1. Biopotraviny jsou zdravé
Několik studií prokázalo, že biozelenina a bioovoce obsahují v průměru o 50 % víc vitaminů, minerálních látek či enzymů.
2. Biopotraviny jsou chutné
Bioovoce a biozelenina obsahují méně vody a více sušiny a přirozených aromatických látek, takže mají mnohdy lepší a výraznější chuť.
3. Biopotraviny jsou nutričně bohatší
V bioproduktech je víc vitaminu C (o 27 %), hořčíku (o 29 %), železa (o 21 %) a fosforu (o 14 %).
4. Biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy
5. Se zvířaty v ekologickém zemědělství chovatelé zacházejí dobře a nedávají jim růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika .
Zdroj: www.biodoskol.cz
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 12. 7. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:43
