Agris.cz - agrární portál

Žně jsou letos o 3 týdny opožděné

30. 7. 2008 | APIC-AK

Sklizeň obilí v Česku kvůli nepříznivému počasí nabrala zhruba třítýdenní zpoždění a v některých regionech poškodily obilí prudké deště a bouřky. Podle odhadu Agrární komory by mohla být úroda zhruba o půl milionu tun vyšší než v loňském roce a dosáhnout 6,9 milionu tun.

Zemědělci z polí zatím sklidili zhruba pětinu obilí a dosavadní výnosy jsou lepší než loni, avšak odhadovaná úroda podle AK nevybočuje z normálu. Sklizeň obilí v Česku kvůli nepříznivému počasí nabrala zhruba třítýdenní zpoždění a v některých regionech poškodily obilí prudké deště a bouřky.

Tajemník AK Jan Záhorka na tiskové konferenci pořádané AKČR novinářům řekl, že z celkové plochy 1,428 milionu hektarů obilí je sklizeno 270.580 hektarů a průměrný výnos se u obilovin pohybuje kolem pěti tun na hektar. Loni činil 4,38 tuny. Řepky je sklizena zhruba polovina z 355.051 hektarů, přičemž výnos 3,11 tuny na hektar je mírně vyšší než loni.

Předpokládaná sklizeň 6,9 milionu tun obilí podle Záhorky nevybočuje z normálu. "Pokud ovšem bude deštivé počasí, jako bylo dosud, tak se dají předpokládat poměrně vysoké ztráty a sklizeň se může výrazně snížit," upozornil na možná rizika Záhorka.

Odhad AK koresponduje s prognózou Českého statistického úřadu, který očekává sklizeň základních obilovin 6,88 milionu tun a řepky 1,11 milionu tun. V porovnání s loňskou sklizní jde u obilovin o zvýšení o 7,9 procenta, u řepky o 7,6 procenta.

Sklizeň obilí letos komplikuje deštivé počasí, kvůli kterému nemohli zemědělci řadu dní vyjet s kombajny do polí. Vlhkost navíc poškodila porosty obilí i řepky. "Počasí je velice špatné. V uplynulý letech jsme touto dobou byli za polovinou sklizně," uvedl viceprezident AK Jindřich Šnejdrla, podle kterého nejsou optimistické ani předpovědi počasí na následující dny.

Zemědělci předpokládají, že cena obilí letos kvůli situaci na světových trzích bude zhruba stejná jako loni, kdy ve srovnání s rokem 2006 vzrostla až na dvojnásobek, což se promítlo v růstu cen potravin. Záhorka upozornil, že přibližně polovinu sklizeného obilí mohou tuzemští rolníci díky investicím do skladovacích kapacit ponechat pod střechou a vyčkat na to, až bude nabízená cena příznivá.

Podle údajů Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství FAO by se světová produkce obilovin letos měla zvýšit o 2,8 procenta na rekordních 2,18 miliardy tun. "Světové ceny obilovin zůstanou na vysokých úrovních a hlavní obiloviny bude držet nahoře napjatá nabídka kukuřice ve Spojených státech," předpověděla FAO.

I kdyby ceny obilí či řepky po letošní sklizni mírně klesly, tak podle Šnejdrly nelze očekávat, že díky tomu zlevní potraviny. "Jsem hluboce přesvědčen o tom, že ceny základních potravin na pultech obchodů se měnit nebudou," řekl Šnejdrla, podle kterého totiž mají na cenu potravin mnohem větší vliv náklady na mzdy pracovníků potravinářských firem či rostoucí ceny energií a dalších vstupů. "Jestli mi budeme prodávat ze levnější peníz, tak se to určitě neprojeví snížením cen základních potravin," řekl.

Podle ministerstva zemědělství by krátce po žních měly mírně klesnout ceny především krmných obilovin.

Nejčastěji letos zemědělci podle ČSÚ z obilovin zaseli pšenici a ječmen. Pšenice zabírá 55,9 procenta z celkové osevní plochy základních obilovin, ječmen 33,6 procenta. U obou těchto plodin proti loňsku vzrostly plochy ozimů, u pšenice o 1,4 procenta a u ječmene o devět procent. Jařinami farmáři oseli proti loňsku u pšenice o 31,1 procenta menší plochu a u ječmene o 7,6 procenta méně.


Zdroj: APIC-AK, 30. 7. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:14