Agris.cz - agrární portál

Zmrzlinářům při porušení norem hrozí pokuta

11. 8. 2008 | Denik.cz

Prodavači zmrzlin si v těchto dnech mnou ruce. Horké počasí láká mnoho lidí k osvěžení v podobě oblíbené pochoutky nejrůznějších barev a příchutí.

„Jak teď byla vedra, tak si lidé dávali nejvíc zmrzlinu a poháry, ale také ledovou kávu,“ podotkla číšnice z Mercury centra. O to, aby si lidé mohli pochutnat na zmrzlině bez obav a po jejím požití neměli zdravotní problémy, se starají pracovníci hygieny výživy krajské hygienické stanice.

V průběhu letních měsíců kontrolují zmrzlinové a jiné stánky velmi často. „Obsahem kontrol je správný způsob prodeje a skladování potravin a dodržování hygieny,“ popsal František Kotrba z krajské hygienické stanice. Časté problémy Podle Kotrby jsou nejčastějšími nešvary u zmrzlinářů nepoužívání ubrousků nebo hygienických rukavic, kdy hrozí kontaminace dotykem ruky.

Dalším problémem je špatné skladování kornoutků. Ty se nesmějí povalovat na zemi u prodavačových nohou, ale musejí být v obalu. Prodejci také musejí mít k dispozici funkční zařízení na mytí rukou. „Stalo se nám to, že stánkařka měla stánek vybavený zařízením, ale bez přívodu vody a velice se hněvala, když pak byla ohodnocena blokovou pokutou,“ vzpomenul František Kotrba.

Pokud prodavači nedodržují hygienická pravidla, hrozí jim přitom pokuta podle zákona o přestupcích do výše pěti tisíc korun. Stánky i cukrárny Pracovníci se zaměřují nejen na stánky, ale také na cukrárny a restaurace, kde se podávají zmrzlinové poháry. Právě tam je největším problémem nevhodné skladování zmrzliny, kterou většinou restaurace nevyrábějí, ale nakupují.

Zmrzlina nesmí být nikdy skladována s jinými potravinami–například masem. Milovníci mražené dobroty ale mohou být klidní. Kontroly totiž potvrzují, že výroba a uchovávání hotového produktu jsou dostatečně bezpečné. Pokud kontroly našly u provozovatelů nějaké nedostatky, pak to byl například chybějící teploměr, nepoužití hygienických rukavic či ubrousku nebo neoznačení zásobníku.


Zdroj: Denik.cz, 11. 8. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:03