Agris.cz - agrární portál

Rybníky v Českém ráji navštěvují pytláci

17. 8. 2008 | Denik.cz

V Českém ráji řádí pytláci. Mezi jejich nejoblíbenější místa patří rybník Roudný a Jinolické rybníky. Rybáři tvrdí, že jsou neuhlídatelní. V mnoha případech jsou pytláci cizí národnosti a když je chytí při činu, dělají, že nerozumí. Někteří naopak vyhrožují. Přitom je možné zakoupit si týdenní i delší povolenku.

Že je pytláctví v Českém ráji běžnou záležitostí, potvrzují slova Miloslava Hadravy z Českého rybářského svazu místní organizace Turnov (dále ČRSMO Turnov): „Zrovna předevčírem jsem jednoho pytláka chytil. Nedá se to uhlídat, museli bychom mít stráž 24 hodin denně,“ řekl s tím, že nejčastěji vyráží pytláci za kořistí v noci, kdy nejsou vidět a mohou snadno zmizet ve tmě. Rybáři proto v nočních hodinách chodí nárazově, minimálně jednou týdně, k rybníkům.

„Musíme chodit ve skupinách, jinak by se člověk bál. Chycený viník je schopen vyhrožovat násilím nebo vám propíchnout gumy u auta,“ sdělil Hadrava. Nejvíce si pytláci oblíbili rybník Roudný a Jinolické rybníky. „V Roudném máme vysazené takzvané hájné kapry, kteří se chytají od 60 centimetrů. Ti lákají černé rybáře hodně. Škodu nám ale nikdo nezaplatí,“ sdělil vedoucí rybářské stráže ČRSMO Turnov Martin Mareš. Jinolické rybníky jsou podle odborníků hlídatelné nejhůře.

Tvrdí to i předseda ČRSMO Jičín Zbyněk Fejk: „V Jinolicích je kemp a to je kámen úrazu. Každý má možnost vzít si pytlačku a pustit ji do vody.“ Černé chytání ryb řeší i přímo v Jičíně. Zdější rybníky, které leží ve městě, okupují především cizinci, nejčastěji Rusové nebo Ukrajinci a Poláci. Jednoduše nahází kusy housky do vody a ryby se za potravou přihrnou. Stačí pak jen vzít podběrák a rybí pochoutku k večeři si vytáhnout. „Pytláctví ryb se rozmáhá. Mnoho lidí má rádo rybu, takže si ji chtějí chytit zadarmo k večeři,“ poznamenává Fejk.

Chytit takového pytláka ale není žádná legrace. Když se přiblíží automobil, hned si volají navzájem přes vodu po rybníce, aby se varovali. Cizinci se pak vymlouvají na neznalost zákazu chytání v naší republice nebo na to, že nerozumí. Výjimkou ale není ani to, že pytlačí samotní rybáři tam, kde nemají nebo obyčejní turisté, kteří si chtějí dát rybu na oheň. Největší problém v populaci ryb ale tvoří pytláci, kteří chytají pro peníze. Své úlovky pak prodávají po vesnicích nebo do restaurací.

Lepší je situace ve zbylých místech Pojizeří. Lesní pytláctví už se prakticky nevyskytuje. Sem tam objeví semilští rybáři důkazy po pytlácích, kteří si vzali za cíl pstruhy v místních potocích a řekách. A to především proto, že ostatní části okresu Semily tolik rybníku nemají. „Poznáme to podle vidličky, kterou nalezneme, vydupaného břehu nebo nepořádku,“ vysvětlil hospodář ČRSMO Semily Martin Hubačík.

Nejčastěji požívají pytláci klasické pruty, pytlačku (pouze vlasec s háčkem na konci), nebo podběrák, když nalákají ryby na krmivo. Podle rybářů chytají černí lovci všechno. Jakýkoliv druh ryby a bez ohledu na to, kolik měří. Pytlákovi, který bude chycen při činu, hrozí pokuta až pět tisíc korun. Pokud bude mít u sebe chycenou rybu, jsou rybáři povinni volat policii.


Zdroj: Denik.cz, 17. 8. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:27