Režim mražení určuje vlastnosti masa
19. 8. 2008 | ÚZPI
Posuzování ztrát během rozmrazování a ztrát způsobených tepelnou úpravou u vzorků skopové kýty při vakuovém zmrazení a zmrazení v domácích podmínkách.
Účelem studie bylo vysledovat účinek vakuového mražení na kvalitu masa. Porovnávaly se vzorky z kýty skopového masa, které byly zamraženy za vakua při konečném tlaku 15 Pa, se vzorky zpracovávané domácím mražením. Sledoval se vliv na ztráty při rozmrazování, změny vaznosti vody a na ztráty způsobené tepelnou úpravou masa.
Výsledky ukázaly, že mrazení za vakua může snížit ztráty způsobené táním a snížit ztráty způsobené tepelnou úpravou skopového masa. Vaznost vody u vzorků skopové kýty mrazených za vakua byla vyšší než v případě domácích mrazicích režimů a obecně lze říci, že mrazení za vakua bude lepší než domácí mrazení z pohledu ztrát vzniklých táním a ztrátami způsobenými tepelným opracováním.
Fleischwirtschaft International, 2008, 23, č. 3, s. 21-23 ISSN 0179-2415
BAI, Jie, JIN Wengang, ZHOU Guanghong, XU Xinglian, HU Ping; Freezing regime determines properties
Zdroj: ÚZPI, 19. 8. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 12:17
