Agris.cz - agrární portál

Češi pijí méně bublinek. Nealko ze zahraničí je třeba upravit

21. 8. 2008 | iHNed.cz

Výrobci nealkoholických nápojů musí své značky speciálně "dolaďovat" pro českou chuť.

Věta "miluju bublinky" sice může platit u šampaňského, ale rozhodně se jí neřídí čeští pijáci nealkoholických nápojů. Naopak. Jestli Češi něco nemají rádi, tak to jsou příliš perlivé limonády a vody. Výrobci to vědí, a proto jim bublinky z nápojů ubírají.

"Češi jednoznačně chtějí méně bublinek," potvrzuje Tomáš Kadlec generální ředitel české pobočky Coca-Cola HBC. Nápoje, které jsou dodávány na tuzemský trh, tak musí být "dolaďovány" speciálně pro českou chuť.

Podobný osud čeká i novinku, jejíž uvedení na tuzemský trh plánuje Coca-Cola už za pár měsíců. Voda značky Emotion, která je sice v zahraničí již zavedená a oblíbená, tak před svým vstupem do Česka musí projít fází "odbublinkování".

Čtěte rozhovor s šéfem Coca-Cola HBC Česko

Tomáš Kadlec: Nový nápoj dolaďujeme pro českou chuť

"Každý národ má své chutě. Fakt je, že Coca-Cola má chuť všude stejnou. U ostatních značek je ale možné dolaďování," dodává Kadlec s tím, že například u vody Bonaqua firma od jejího uvedení na český trh stále jen ubírá a ubírá bublinek. Nejlépe pak klasickou českou chuť prý vystihuje jemně perlivá varianta vody.

Zmrzlina a káva

Své chutě přitom nemají Češi jenom v případě limonád a vod. O jejich zvláštních jazýčcích vědí své i výrobci zmrzlin.

"Češi milují tvarohovou zmrzlinu, kterou v jiných zemích téměř neznají. Navíc tady mají lidé rádi jednoduchou zmrzlinu. Nechtějí nanuky s milionem příchutí a nejrůznějších přísad," řekla Marianne Kirkegaard Knudsen, ředitelka zmrzlinové divize Algida koncernu Unilever.

Přečtěte si také

Prodej nealko nápojů klesl

Nealkoholického piva pijeme o polovinu více: můžou za to řidiči

Prodejci kávy zase vědí, že zatímco v Americe nejlépe uspějí s klasickou černou kávou, na Čechy musí přes laté, expreso či kapučíno. Výrobci mléčných nápojů si zase stěžují na fakt, že zdejší lidé mají rádi hlavně tučné a krémové jogurty.

Pivo - plechovkové, či lahvové

Své "vrtochy" však mají i čeští pijáci piva. Ti sice nežádají žádné ubírání bublin, jde jim však o balení.

Zatímco v Evropě jsou na vzestupu plechovky, kterých se vloni prodalo rekordních 50,2 miliardy kusů, Češi stále preferují klasické "lahvové". Například ve Švédsku si tři čtvrtiny milovníků piva domů kupují plechovky, u nás jde jen o zanedbatelná tři procenta.


Zdroj: iHNed.cz, 21. 8. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:37