Agris.cz - agrární portál

Zrušení padesátníků přinese zdražení nejen pečiva

29. 8. 2008 | Deník Jindřichohradecka

Padesátníkové mince koncem letních prázdnin skončí, na tuto skutečnost se připravují zákazníci i prodejci na Pelhřimovsku. Nejlevnější houska, která se prodává za 2,50, na dvě koruny ale určitě nezlevní. Při nákupu jednoho kusu pečiva zaplatí zákazník tři koruny.

„Pro jednu nebo tři housky se do obchodu jít už nevyplatí,“ posteskla si Hana Moravcová při placení nákupu v pelhřimovské Bi­lle.Více místa v peněžence

Mezi nakupujícími panují právě obavy ze zvyšování cen, a to především u věcí každodenní potřeby. Jak uvedla Jana Kačurová, mladá maminka z Pelhřimovska, v dnešní době stálého zdražování není vůbec jednoduché, každý měsíc vyjít s rodinným rozpočtem.

„Když má člověk malé dítě, hodí se každá koruna. Doufám, že zrušení padesátníků se nijak zásadně na cenách neprojeví. Na druhou stranu bude určitě víc místa v peněžence,“ pousmála se.

Stále se najde mnoho lidí, kteří si vše nechají vyplatit do haléře. Na druhou stranu při placení v restauraci nepokládá většina zákazníků tuto měnu za plnohodnotnou.

„Jsem rád, že padesátníky nebudou, stejně je všude nechávám. Zbytečně mi to překáží v peněžence, tak alespoň tam bude místo pro celé mince,“ konstatoval při placení útraty Stanislav Sankot.

Obchodníci si se zrušením padesátihalířových mincí hlavu nelámou. To, že nejmenší mince v oběhu bude jedna koruna, se podle nich projeví až při závěrečném placení u kasy.

Zaokrouhlování cen

„Pro nás se v podstatě nic nezmění. Musí se jen jinak nastavit kasa, která nyní zaokrouhluje na padesátihaléře. Zboží zůstane stejně drahé, jen výsledný součet se zaokrouhlí na celé koruny,“ podotkla Hana Beránková, majitelka obchodu v Humpolci.

Podobně reagoval také předseda spotřebního družstva Jednota z Kamenice nad Lipou, Lubomír Martinů. Podle něj se lidé zdražování obávat nemusejí.

Prodejcům se navíc zjednoduší platby na pokladnách. „Přeprogramování pokladen pro nás sice znamená výdaj navíc, ale zrušení drobných mincí přinese i výhody. Odpadne nám například jejich častá výměna v bance,“ uvedl Martinů.

Peněžní ústavy budou neplatné mince vyměňovat ještě jeden rok po skončení platnosti. Tedy od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. V České národní bance je bude možné vyměnit ještě po dobu dalších pěti let, tedy až do konce srpna 2014.


Zdroj: Deník Jindřichohradecka, 29. 8. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:05