Plýtvání potravinami vážně škodí přírodě
31. 8. 2008 | tyden.cz
Likvidace zbytků potravin znečišťuje švédské životní prostředí podobně jako například 460 tisícvytápěných rodinných vil nebo 700 tisíc automobilů.
Vyplývá to z nové studie švédského výzkumného institutu SIK, podle nějž by konec plýtvání s potravinami měl přibližně stejný přínos, jako kdyby ze švédských silnic zmizel každý sedmý automobil.
V závěrech studie je uvedeno, že Seveřané vyhodí plných 27 procent potravin, které nakoupí, přičemž v přibližně přibližně v 18 procentech jde o potraviny stále ještě jedlé. Téměř pětina švédských potravinových nákupů tedy skončí v popelnici i přesto, že na těchto potravinách vůbec nic závadného není.
Z jednotlivých druhů se ve Švédsku nejvíc vyhazují ovoce a zelenina, především brambory. Následují těstoviny, mléčné výrobky, maso a ryby. Průzkum ukázal, že velká část těchto odpadků pochází z talířů, na něž si strávníci naložili příliš vysoké porce. Mezi dalšími poznatky zaujala i skutečnost, že starší generace plýtvají potravinami stejně jako generace mladší. Šetrnost babiček z první poloviny minulého století se tedy zdá být minulostí, neboť současní prarodičové již pocházejí hlavně z éry poválečného rozkvětu a dostatku.
Zdroj: tyden.cz, 31. 8. 2008
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 05:34
