Agris.cz - agrární portál

Zahrádkáři: Prodávat ovoce se nám už nevyplácí

12. 9. 2008 | Denik.cz

Pěstitelé ovoce jsou nespokojení. O jejich výpěstky není mezi výkupci zájem, a když už, tak pouze za velice nízkou cenu.

„Ano, zahrádkáři si stěžují, že se jim pěstovat ovoce do zásoby z tohoto důvodu nevyplácí. V moštárnách jdou totiž ceny za kilogram padaných jablek pod jednu korunu,“ uvedl Vojtěch Bartoš, předseda územního sdružení Českého svazu zahrádkářů v Tachově.

Jana Petřinová, zahrádkářka z Tachova, už také své padané ovoce do moštáren nevozí. „Jak za jablka nedostanu alespoň korunu za kilogram, nestojí za to na námahu,“ uvedla.

Na Tachovsku jsou ale lidé, kteří se sběrem a prodejem jablek živí. Útokem berou především aleje, které se vyskytují podél silnic.

„Je to lehce získaný peníz, za den s rodinou natrháme okolo pěti metráků, ve výkupně za to dostaneme okol čtyř stovek. A to se přece vyplatí,“ řekl jeden ze silničních česačů, kteří ovoce vozí do moštáren v Tachově, Plané a Svojšíně.

Drobní zahrádkáři mají pro své výpěstky a ovocnářské přebytky i jiné využití. Vozí je do pálenice v Kurojedech, jediné svého druhu na Tachovsku.„Zájem o pálení je. Záleží ale na úrodě. Loni jsme vypálili 1600 litrů padesátiprocentního alkoholu, předloni dokonce pět tisíc litrů. Letos je málo švestek a hrušky skoro žádné. Budeme rádi, když vypálíme okolo dvou tisíc litrů,“ uvedl provozovatel pálenice Dušan Hovězák.

Pálit se v Kurojedech začne v první polovině listopadu. „Do té doby probíhá kvašení, na které je potřeba šest až deset týdnů. To podle druhu ovoce,“ dodal provozovatel.

Palírna U lípy ovoce od zahrádkářů nevykupuje. „To ani nemůžeme. Zákazníci si pálenku odeberou na základě jimi dodaného množství ovoce,“ připomněl Dušan Hovězák.


Zdroj: Denik.cz, 12. 9. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:18