Agris.cz - agrární portál

Růžová vína zažívají boom

20. 9. 2008 | Denik.cz

Obliba růžového vína stále stoupá. Důvodem je i změna jídelníčku obyvatel. Nejvíce ho vyhledávají mladí lidé a ženy.

Je mladé, symbolizuje svěžest a eleganci. Časté synonymum rakouských sousedů pro růžové víno – „Weissherbst“ – lidem mnohdy nic neřekne a možná ho ani neslyšeli.

S něžnějším výrazem rosé se ale vinaři, majitelé restaurací nebo i ti, kteří vínu nikterak neholdují, setkávají čím dál častěji. A Břeclavsko není výjimkou.

„Ta chuť se nedá s ničím jiným porovnat. Piji ho už léta, nedám na něj dopustit. Když mohu, vždy radši sáhnu po růžovém vínu, hlavně pro jeho lehkost,“ prozradil Michal Nejezchleba z Břeclavi důvod, proč u něj zůstává červené nebo bílé většinou stranou.

Trend potvrzují i vinaři. „V poslední době pozorujeme, že růžová vína jsou hodně vyhledávána, a to především mladými lidmi. Velmi si je oblíbily také ženy,“ vyjmenoval nejčastější konzumenty rosé Marek Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

Za posledních jedenáct let stoupl prodej vína na českém území o téměř padesát procent. Rosé, které se stává módní záležitostí, má sice na trhu stále minimální podíl, to by se však mohlo v brzké době změnit.

Růžová vína? Pít se dají po celý rok

Svědčí o tom i záměr Vinných sklepů Valtice. „Zájem o rosé je velký, za uplynulý rok jsme vyprodukovali asi sto dvacet tisíc litrů tohoto vína, v příštím roce ale počítáme zhruba s třicetiprocentním nárůstem produkce,“ upozornil Šťastný.

Růžová vína tak zřejmě pravý boom teprve čeká. Podle odborníků ale mohla přijít „růžová“ módní vlna mnohem dříve. Rosé totiž trpělo kvůli své pověsti: někteří výrobci ho míchali z nepovedeného bílého a červeného.

Nyní má ale podle všeho vydlážděnou cestu k úspěchu. Pití růžového vína jde navíc ruku v ruce se změnami ve stravování. „Řekl bych, že je to jeden z důvodů, proč se těší takové oblibě,“ přemítal břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.

Podle něj nejsou tato vína jen letní radovánkou, kdy se na jídelníčku objevují lehká jídla více, než kdy jindy. „Je to celoroční záležitost, protože s moderní kuchyní se dají růžová vína velmi vhodně kombinovat,“ míní Nazarčuk.

Že jsou svěží a ovocná vína na jižní Moravě skutečně v kursu, potvrzují i výsledky letošních Svátků jara v Paříži. Zlatou medaili si z Francie odvezl za své výjimečné rosé Jiří Hort z Dobšic na Znojemsku.

Růžová vína mají pouze jedinou vadu na kráse, kterou jejich odpůrci často připomínají. Podléhají rychle zkáze, a proto se nedají archivovat. Oblibu nemají ani u milovníků hutnějších vín – vyznačují se nízkým obsahem alkoholu.


Zdroj: Denik.cz, 20. 9. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:45