Agris.cz - agrární portál

Ocelárna začíná sázet stromy

25. 9. 2008 | Lidové noviny

Omluva životnímu prostředí: Největší znečišťovatel změnil postupy

Největší tuzemská ocelárna Arcelor Mittal se stává gigantickým zahradníkem. Slíbila, že do konce června vysadí v Ostravě a okolí celkem 1 111 stromů. Tolik nevysadí ani radnice, která pečuje o městská stromořadí.

První strom představitelé ocelárny zasadili v Komenského sadech, druhý vysadí u kulturního domu v Radvanicích. Právě obvod Radvanice a Bartovice je nejpostiženějším místem města, na něž dosedá špína a prach z ocelářské výroby. Ocelárna, kvůli které lidé letos v dubnu dokonce demonstrovali na Masarykově náměstí, tak pracuje na změně pověsti jednoho z největších znečišťovatelů ovzduší na Ostravsku. „Jde o signál, že Mittal to začíná myslet se životním prostředím vážně,“ míní náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Dalibor Madej.

Mluvčí Mittalu Věra Breiová připomíná, že počet vysazovaných stromů má souvislost s populárním ostravským hudebním festival Colours of Ostrava. Letos oceláři slíbili, že za každou stovku posbíraných plastových kelímků na festivalu zasadí jeden strom. Kelímků se posbíralo 111 000 tisíc. „Aby se to dobře pamatovalo, ještě jsme jeden strom nad slíbené množství přidali,“ vysvětluje Breiová. Všechny stromy chtějí oceláři vysadit do konce června příštího roku, tedy do dalšího ročníku festivalu.

Stromů bude pestrá směsice a ne všechny navíc porostou v Ostravě: část se jich objeví například ve Vratimově nebo v Šenově. Ještě letos oceláři vysadí také stovku stromů kolem silnice Rudná ve směru z Ostravy na Havířov, tedy v těsném sousedství ocelárny. V Komenského sadech vysadí dalších devadesát dřevin.

„V průmyslových městech Německa je takový přístup velkých firem zatěžujících ovzduší běžný. Navíc jde i o prestižní záležitost,“ říká zahradní architekt Lubomír Rychtar, hlavní architekt Komenského sadů. „Vysazování stromů je v souladu s celkovou koncepcí parku. Již v průběhu dvou let tak může dojít k velkému zvýšení kvality porostu v sadech,“ těší se.

Několik lopat hlíny si ke kořenům více než pětimetrového platanu přišla přihodit i Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava. „Je to určitá splátka životnímu prostředí, které na Ostravsku průmysl devastuje,“ míní.

Zatím nikdy v historii žádný podnik v Ostravě tak velké množství stromů nevysadil. Oceláři zřídili i speciální webové stránky, na kterých budou moci lidé sledovat, jak sázení pokračuje. Připomínají přitom, že ovzduší nechtějí pomoci jen vysazenými stromy. „Velkým přínosem v tomto směru budou letošní investice ve výši 1,5 miliardy korun do odprášení aglomerací a odsíření,“ konstatuje Petr Baranek, který má ve firmě na starost životní prostředí.

Mittal není v regionu jediným velkým podnikem, který se rozhodl pečovat o stromy. V automobilce Hyundai v Nošovicích Korejci nejprve před dvěma lety nákladně přesadili zhruba tisícovku vzrostlých stromů, které mohly být se souhlasem úřadů pokáceny. „Kromě toho přímo v areálu továrny zasadíme dalších tisíc šest set stromů a padesát jeden tisíc keřů,“ uvádí mluvčí továrny Petr Vaněk.

Letos v dubnu nechala slavnostně zasadit v Komenského sadech v Ostravě osm metrů vysoký dub i radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. „Zásadou se stává vysadit za každý den jeden strom,“ prohlásil starosta centrálního obvodu Miroslav Svozil. Centrální radnice čelila a stále ještě čelí kritice ekologů kvůli nakládání s veřejnou zelení a pod palbou se ocitla i radnice v Ostravě-Porubě. Ta nyní nechala vysekat padesát stromů na Budovatelské ulici, dalšímu kácení chtějí aktivisté zabránit žalobou.


Zdroj: Lidové noviny, 25. 9. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:06