Agris.cz - agrární portál

Neničte nám Klánovický les kvůli golfu

9. 10. 2008 | Haló noviny

Přímo před ministerstvo zemědělství, které překvapivě podpořilo smlouvu o smlouvě budoucí se společností, jež hodlá vykácet hektary jednoho z mála lesů v okolí Prahy pro vybudování honosného golfového hřiště, půjdou dnes demonstrovat zřejmě stovky lidí.

Haló novinám to potvrdil starosta Klánovic Ladislav Hrabal (SZ). Podle něj je navíc tato smlouva v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, neboť na ni nebylo vypsáno výběrové řízení.

Zabrat a částečně vykácet pro výstavbu golfového hřiště více než sto hektarů jednoho z mála lesů v blízkém okolí Prahy by chtěla soukromá společnost Forest Golf Resort Praha (FGR). Bitva o zachování tradičního výletního místa Pražanů trvá už dvanáct let. Pozemky se u nás prodávají zhruba za pět až šest tisíc korun za metr čtvereční. Tyto by tedy stály okolo pěti miliard, a za takovou sumu se už leckdy bojuje všemi prostředky, uvedl Hrabal. Ten se zejména podivuje nad tím, že ačkoli základní kapitál společnosti je jen dva miliony korun, chce zde vybudovat devítijamkové hřiště. I nejmenší varianta golfového hřiště má mít rozlohu zhruba dvaceti fotbalových hřišť a způsobí vykácení až 20 000 stromů. Smlouva o smlouvě budoucí podle Hrabala umožňuje navíc věci nevídané s velkými bezpečnostními riziky. Co nás opravdu zlobí, je, že vše bylo rozhodnuto bez výběrového řízení. A hlavně, ve smlouvě je dáno, že zde budou moci stát jakákoli vozidla návštěvníků. Je to taková nenápadná větička. Jenomže ty lesní cesty jsou úzké. Co když vypukne požár? Jak se tam dostanou hasičské vozy, ptá se starosta Klánovic.

Proti golfovému hřišti jsou shodně všechny politické strany. Jsme, stejně jako většina obyvatel, proti golfu a půjdeme demonstrovat. Nechceme devastaci lesa, který mimo jiné chrání Prahu, říká předseda místní organizace KSČM Vaselin Starčevič. Ten prostor je z velké části zalesněn, a to rozhodně ne náletovou zelení, jak se někdy tvrdí. A golfové hřiště by navíc mělo zasahovat do chráněných částí lesa. Nejde přitom zdaleka jen o lesní porosty, ale řadu vzácných rostlin a živočichů, upozorňuje pražský zastupitel Pavel Ambrož (KSČM). Názor, zda golf ano či ne, rozštěpil dokonce místní ODS.

Demonstraci pořádá Občanské sdružení za Klánovický les, jež začíná být stále ostřejší. Tři vrcholní čeští politici, ať již přímo či nepřímo, se angažovali proti většině z nás a podporovali záměr likvidace západní části Klánovického lesa. Mezi tyto tři vrcholné politiky, kromě primátora Prahy Pavla Béma a ministra Alexandra Vondry patří i ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič (všichni ODS, pozn. red.), píše se ve stanovisku sdružení. Státní podnik Lesy ČR, který spadá pod Gandalovičovo ministerstvo, totiž podepsal se společností FGR smlouvu, která může otevřít cestu k likvidaci západní části Klánovického lesa a následnou výstavbu golfového areálu, včetně výstavby dalších komerčních objektů pro rezidenční účely. Naopak územní plán města Prahy otevřel cestu podobným pochybným aktivitám. Hlavně v posledních měsících jsou klánovičtí obyvatelé a lidé z okolních obcí terčem arogance lobbistů za budování golfu na místě Klánovického lesa - rekonstrukce načerno, hlučné a zcela jistě nebezpečné ohňostroje přímo v lese, zastrašování ochránců přírody, politické intriky a anonymy za účelem destabilizovat klánovické zastupitelstvo. Je na čase říci jasné ne. Je třeba říci, že naše trpělivost už přetéká a politici, kteří podporují 'Ropáky', musí prostě odejít, míní Občanské sdružení za Klánovický les.


Zdroj: Haló noviny, 9. 10. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 03:35